- Det er årets store begivenhet, forteller Stian Falch til Trønderbladet.

Han er miljøterapeut og aktivitetsansvarlig ved Idrettsveien bofellesskap på Melhus. Begivenheten han snakker om er Birkebeinerrittet, som i morgen arrangeres for 25. gang. Bofellesskapet jubilerer også, i år deltar brukere og ansatte for femte året på rad. Når gruppen setter kursen sørover mot Lillehammer blir skillet mellom bruker og ansatt visket ut. De som benytter seg av tilbudet har utfordringer knyttet til psykiatri og rus.

- Det handler om å fylle hverdagen med noe annet. Vi har aktivitet ellers i året også, vi er på fjellet, går turer, drar på kino eller Lerkendal. Men Birken er det store. Vi er ett lag som reiser. Når vi er på tur har alle lik genser på seg og da er det vanskelig å si hvem som er bruker og hvem som er ansatt, sier Falch.

Ingen sykler alene

I år er de rundt 20 fra bofellesskapet som skal delta i Norges største mosjonsritt. Samtlige stiller til start i halvbirken med start og mål på Lillehammer. Det er ikke så farlig om alle fullfører, det viktigste er gruppa er sammen om det de gjør.

- Ingen skal sykle alene og det har vi fått til i alle år. Vi deler oss opp i grupper sånn at alle har et godt team rundt seg, sier Falch.

Det er ikke bare Birkebeinerrittet som jubilerer. Idrettsveien deltar for femte året på rad og det skal markeres. I år skal de bo på en litt finere hytte og fredag kveld serveres en bedre treretters til syklister og støtteapparat. Miljøterapeuten forteller at de feirer i kveld og sykler i morgen.

- Vi deler ut startnummer på fredagskvelden og det feirer vi. Da er vi på en måte i mål og bidrar til å dempe presset før rittet, forteller han.

Motiverer hverandre

Daniel deltar i rittet for andre gang.

- Jeg har ikke fått trent så mye år, men jeg tror det skal gå greit å komme seg gjennom, sier han.

- Hva gjør dere for å motivere hverandre?

- Vi sier sånn «kom igjen nå, kom igjen nå», for å få opp stemningen. Jeg liker stemningen i rittet og det å komme til mål, sier han.