Omtrent 100.000 laksefiskere dypper vanligvis snøret i norske elver hvert år.

Nå viser imidlertid viser tall fra Miljødirektoratet en nedgang på 15 prosent i antallet fiskere siden 2012.

Endret syn?

– Vi har sendt ut en spørreundersøkelse per e-post til et tilfeldig utvalg på flere tusen av de som har fisket etter laks, sjøørret og sjørøye i Norge minst én av sesongene 2012-2014.

Det opplyser forskningsleder Stian Stensland ved NMBU i en pressemelding torsdag.

De siste årene har laksebestandene i flere regioner blitt svekket. Dette har gitt regelendringer med strenge kvoter og størstemålsbestemmelser som har medført at andelen gjenutsatt fisk har steget vesentlig.

– Mange fiskere har ganske sikkert endret sitt syn på laksefisket og sin deltagelse i dette som følge av endringene, tror Stensland.

Blir Gaula droppet?

Et av spørsmålene de stiller seg er om tyngden av laksefisket i Norge er på vei bort fra Trondheimsfjordelvene etter to relativt dårlige sesonger både i Orkla og Gaula.

– Vi vet fra tidligere at antallet fiskere samvarierer med hvor mye fisk det fanges hvert år. Vi vil nå kartlegge hvilket syn sportsfiskere har på de endringer som skjer i laksefisket, hva laksefisket betyr som fritidsaktivitet, hva som begrenser deltagelsen i laksefisket, og hvilke tiltak som får fiskerne til å fiske laks oftere.

Vil sikre rekruttering

Prosjektet har støtte både fra Norges Jeger- og Fiskerforbund og Norske Lakseelver.

– Skal Norge fortsatt være det ledende landet i verden innen laksefisketurisme må vi følge med i tiden og utvikle vårt fisketilbud i tråd med den moderne tidsånden, mener Torfinn Evensen, generalsekretær i Norske Lakseelver.

– Dette for å sikre rekruttering av nye laksefiskere.