- Vi sier selv at vi er Norges mest avanserte og automatiserte elementfabrikk, sa daglig leder Rune Johnsen da han tok imot politikerne i formannskapet for et par uker siden. De var der på bedriftsbesøk i regi av Næringsforeningen i Midtre Gauldal (NiT).

Fabrikken ble etablert på Moøya på Støren i 1969. Utviklingen gjennom årene har vært enorm.

Les også: Gauldal Bygg har etablert elementfabrikk i Singsås

130 ansatte

I dag disponerer de 20 000 kvadrat med bygningsmasse, og har avdelinger i Trondheim og Mjøndalen. Per nå er det 130 faste ansatte, noen flere i toppsesong.

Omsetningen i fjor var på 316 millioner kroner. I 2009, etter finanskrisen, var den på 110 millioner. Siden den gang har de investert over 100 millioner kroner i fabrikken, noe som har resultert i at fabrikken ifølge dem selv, ligger helt i teten på automatisering.

Det er masseproduksjon i stor skala inne i fabrikken. Johnsen kaller det: "Masseprodusert skreddersøm".

- Selv om det er to motstridende begreper, er det hva vi holder på med, sa Johnsen.

De produserer to elementhus hver dag, men har kapasitet til å produsere fire. De lager 40 000 takstoler i året, mens kapasiteten er på det dobbelte.

- Forutsetningen er at vi fortsetter veksten framover. Men det viktigste er at vi tjener penger, understreker Johnsen.

Les også: - Halleluja for Hosam!

Les: Minus-år for Støren treindustri i fjor

Større prosjekter

Han tok over jobben som daglig leder i fjor høst, etter en litt tøff og urolig periode. Nå peker pilene riktig vei, skal vi tro ledelsen.

Johnsen fortalte om markedet de manøvrerer innenfor, som hovedsakelig er større nybyggprosjekter. Tidligere produserte fabrikken hovedsakelig to- og firemannsboliger. Nå er de mer inne på større boligprosjekter med opp mot 50 boenheter. De jakter større kunder, som de har som mål å ha langsiktige avtaler og kundeforhold til. I all hovedsak jobber de i det såkalte "B2B-markedet", business to business. Byggherrer, boligentreprenører. Sjelden tegner og produserer de hus direkte til en, enkelt husbygger.

Johnsen sa at de forventer at markedet skal bygge enda flere nybygg i tre i årene som kommer. Og at framtida vil sette enda flere krav til industrialisering og automatisering. Flere maskiner, mindre manuelt håndverk.

- Og prefabrikering. Det handler om å få ned anleggstiden på byggeplassen. Byggeprosessene må bli mer effektive.

foto
Fabrikksjef Tom Stamnes (til høyre) viste politikerne rundt i fabrikken, som i dag er på 20 000 kvadratmeter. Fra venstre står Ola Wang, tidligere næringssjef og i dag daglig leder i Midtre Gauldal Næringsselskap, som forvalter eiendommen treindustrien leier av kommunen. Deretter står utvalgsleder Svein Fløttum og ordfører Sivert Moen. Foto: Marthe Eid