Utdanningsdirektoratet har gitt klarsignal til den kristne videregående skolen på Kvål om at de kan starte ungdomsskole. Svaret på søknaden kom i dag.

Glad rektor

- Vi er veldig glad og lettet, og dette er kjempebra, sier rektor Hallgeir Solberg.

Skolen har allerede fått 20 søkere til 20 plasser.

- Søknadsfristen er 1. april, og vi kommer til å ta imot flere søkere ettersom noen av dem som har søkt, kan ombestemme seg, forklarer Solberg.

Ungdomsskolen vil bli ei underavdeling av den videregående skolen. I år tar skolen opp 20 elever til åttende trinn, og neste år blir det både åttende og niende trinn. Året deretter blir det full ungdomsskolen med tilsammen 60 elever fordelt på tre trinn.

- Nå er det bare å brette opp ermene. Vi har i dag orientert søkerne om at ungdomsskolen er godkjent, forteller Solberg.

I januar hadde skolen informasjonsmøte ettersom skoleledelsen hadde tro på et ja fra Utdanningsdirektoratet. Tilbakemeldingene fra foreldre var gode, opplyser Solberg.

Kristent grunnlag

Ungdomsskolen vil få et kristent grunnlag med morgensamling som den videregående skole har, og i tillegg kan skolen ha religionsundervisning med mer vekt på kristendomskunnskap enn på andre religioner. Skolen har lærere som vil undervise både på ungdomsskolen og den videregående skolen, og i tillegg er det aktuelt å lyse ut lærerstillinger, forklarer Solberg.

- Elevene vil møte kristne lærere. Det er ikke troskrav for å bli elev hos oss. I tråd med kristendommen, behandler vi alle med respekt, sier Solberg.

Med videregående skole på samme område, vil det være muligheter til samkjøring og elever på tiende trinn vil få tilbud om å ta fag fra første år på videregående skole. Øya videregående skole har dyr og verksteder, og dette vil også bli brukt i undervisninga i ungdomsskolen for å gi et alternativ til klasserommet. Friluftsliv vil også bli et tema. Samtidig forsikrer Solberg om at teoripensumet i ungdomsskolen vil bli fulgt.

- Skolen blir til i samarbeid med elever og foreldre, sier Solberg.

En av få

Tilbudet på Kvål blir ikke enestående ettersom KG (Kristent gymnas) i Oslo har hatt ungdomsskole i mange år, og det er også kristen ungdomsskole på Jæren (Tryggheim). Nylig ble det også startet kristen ungdomsskole i Troms.

- Når de har fått til det andre steder, må det være mulig å få til dette på Kvål, mener Solberg.

I Melhus er det tre ungdomsskoler fra før.