Sør-Trøndelag tingrett mener at en rumener dro rundt i Norge for å stjele fra eldre personer. Ett av ofrene var en kvinne fra Melhus som hadde veska på rullatoren.

Frastjålet over 10.000 kroner

Den 85 år gamle kvinnen ble frastjålet ei lommebok med omtrent 1200 kroner i og i tillegg rakk tyven å ta ut 9900 kroner fra minibanken før hun rakk å sperre bankkortet. Koden hadde tyven funnet på en papirlapp hun hadde i veska. Kvinnen var på Coop Extra i Melhus sentrum, og gikk med rullator.

Under rettssaken sa kvinnen at hun hadde skrevet opp koden ved en tidligere anledning fordi det var pinlig at hun ikke husket koden da hun skulle handle. Så hadde hun glemt at papirlappen fortsatt lå i veska. Kvinnen var vitne under rettssaken, og forklarte at hun hadde snudd ryggen til handlevogna med veska et øyeblikk fordi hun måtte strekke seg høyt opp for å få tak i varen.

Les også: Stjal fra 85-åring

Organisert kriminalitet

Rettsaken vari Sør-Trøndelag tingrett denne uka, og den 47 år gamle rumeneren ble dømt til to års fengsel for 14 tilfeller av grovt tyveri og ett tilfelle av forsøk på det samme. Ifølge retten ble alt begått som ledd i aktiviteten til en kriminell gruppe. Han har allerede sittet 142 dager i varetekt. Aktor mener at straffen burde være to år og fire måneder.

I tillegg må han betale erstatning til ofrene på totalt 50.335 kroner. Retten idømte ikke mannen saksomkostninger for å ta hensyn til mannens økonomiske situasjon og at mannen kan forvente å skulle sone ei lengre fengselsstraff.

Forsvareren opplyste ifølge rettspapirene at 47-åringen hadde brukt de stjålne pengene på "damer og alkohol" mens rumeneren erkjente at grunnen til at han dro til Norge var for å skaffe penger til familien i Romania.

Ble spanet på

Under rettssaken kom det fram at politiet har en egen gruppe som etterforsker "mobile vinningskriminelle", og at 47-åringen kom i politiets søkelys etter flere meldinger om tyverier av lommebøker på kjøpesentre og store dagligvarebutikker. Politiet hentet inn telefondata og overvåkingsbilder. Da tiltalte kom tilbake til Norge i april i år, satte politiet i gang spaning inne i en butikk. På videobildene kunne politiet se at den tiltalte sirklet rundt en kvinne på 83 år og at han la en tøypose over veska hennes. Han kom så langt at han fikk tak i lommeboka, men tok den ikke ut av veska. Mannen ble pågrepet da han kom med ferge til Molde. To andre var også med i følget.