NSB kan få konkurranse. Regjeringen legger halvparten av Norges togstrekninger ut på anbud. Det dreier seg blant annet om Trønderbanen, Dovrebanen og Rørosbanen.

Åtte strekninger på anbud

– Med dette ønsker vi å oppnå et forbedret kundetilbud og konkurranse om å levere de beste tjenestene til de reisende. Denne formen for løsning er tidligere gjort på Gjøvikbanen og har vært vellykket, sier samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp).

Han understreker at dette gjøres i tråd med Stortingets vedtak fra i fjor.

Strekningene som lyses ut for konkurranse, er Sørlandsbanen, Dovrebanen, Trønderbanen, Rørosbanen, Nordlandsbanen, Raumabanen og Meråkerbanen. I tillegg skal avtalen for Gjøvikbanen forhandles på nytt.

Les også: Flere på Trønderbanen, men færre til Røros

Les også: Vil ha mer moderne og raskere tog

NSB optimistisk

– Vi satser på trafikkstart med operatørene fra desember 2018, sier samferdselsministeren.

NSB får altså konkurranse, men NSB-sjef Geir Isaksen er optimistisk, skriver Aftenposten.

– Vi kjenner strekningene godt i dag. Vi kjenner kundene. Vi tror vi har et godt utgangspunkt for å regne ut riktig pris. Og så har vi veldig lyst til å vinne dette, slår han fast.

Les også: Pusset opp Lundamo stasjon

To trafikkpakker

Anbudskonkurransen deles i to. Konkurransen om det som kalles Trafikkpakke 1 vil foregå i første halvår i 2017. Det omfatter Sørlandsbanen, Jærbanen og Arendalsbanen.

Målet er at det skal inngås avtale med operatører i løpet av august neste år.

De øvrige togstrekningene omfattes av det som kalles Trafikkpakke 2, og her er målet at det skal inngås en avtale ved årsskiftet 2017/2018.