Ølshøgda er en fjelltopp flere må dele på. Den er grensepunktet mellom Skaun, Orkdal og Melhus kommuner, og ligger 537 meter over havet. Det er ikke så høyt, men utsikten mot Igelfjellet, Trollheimen, Ruten, Gråkallen, Tydalsfjella og Forollhogna er slående.

Les også: Med heftig utsikt over hele Øysand

Navnet har vært årsak til mang en heftig diskusjon, og tidligere ble det skrevet både Elgshøgda og Ølshøgda om hverandre. Nå er stavemåten offisielt vedtatt, men temaet er likevel engasjerende for mange, fremdeles.

Sommerrute og vinterrute

Turen til Ølshøgda kan for eksempel starte fra Krokstadsætren. Da kjører du fra Skaun kirke i retning Melby, og følger skilting til Aunan. Derfra er det 4,5 kilometer til parkeringsplassen.

Les også: På fottur i høyfjellet

Herfra er det en sommerrute og en vinterrute oppover, og sommerruta tar av til høyre etter den første kneika og innover flata et stykke. Den går gjennom skogen forbi Søgardsætra og Mehlumbua, og videre over Storvollmyra i retning Tomåsen, som ligger 513 meter over havet.

På vei til toppen

Fra Tomåsen går stien videre til Vaula, forbi Budalsbukta, gjennom Storbudalen og opp de slakke bakkene mot Ølshøgda.

Turen er på 10 kilometer tur/retur, eventuelt 14 kilometer hvis returen legges innom Svarttjønna.

Skaun kommune har laget ei turbok med tilhørende kart, hvor blant annet denne turen er beskrevet. Denne boka og kartet kan fås på rådhuset i Skaun.

Et annet alternativ

Det er også et alternativ å kjøre veien som er merket Melbylykkja fra Råbygda, og følge bomveien mot Alvåsen. Ta av mot Mellingsætra, og der ligger det en parkeringsplass. Her går det først en skogsbilvei oppover lia, og etter et stykke langs pilegrimsleia, går det merket sti gjennom Svarttjønndalen. Fra den kommer du inn på stien fra Krogstadsætren.

Les også: Gå pilegrimsleden gjennom hele Skaun

Ved stien som følger pilegrimsleia ligger den ganske så berømte kvilstenen, som prinsesse Märtha Louise og hennes tilkommende ektemann, Ari Behn, risset monogrammet sitt inn i da de vandret mot Nidarosdomen i 2002, samme sommer som de skulle gifte seg.

Initialene ble for øvrig slipt vekk igjen noen år senere, av ukjente personer, som i stedet erstattet det kongelige monogram med et hjerte.

Denne turen er på 12 kilometer tur/retur.

Kilde: På tur i Skaun – en guide over turmuligheter i kommunen

Utsikten fra Elgshøgda er slående. Her er Olashaugtjønna. Foto: Sigrid Skauge Tiller