I løpet av få sekunder ble livet til Jo Magnus Torvik totalt forandret. Han skulle ta en dobbel frontflip på trampolina hjemme hos en kompis, men landet på nakken etter en og en halv.

Les også: 19-åring brakk nakken på vorspiel

Les også: Ble lagt i pustemaskin

–Det gikk ganske fort opp for meg at jeg kom til havne i rullestol. Jeg lyver hvis jeg sier at jeg taklet det bra. Det ville ingen ha gjort, sier han.

Livet snudd opp ned

Han og kompisen pleide å kjøre ski på vinteren, og øvde på triks til vintersesongen, på trampolina om sommeren. Den 29. mai 2013 hadde Jo Magnus vært ute og øvelseskjørt med moped, da han bare skulle hoppe litt sammen med kompisen før han skulle hjem. Han gikk i tiende klasse, hadde nettopp fylt 16 år, og høsten etter skulle han begynne på videregående.

Uka etter skulle han i konfirmasjon til tremenningen sin, en stor dag han så frem til, for en veldig god venn.

–Jeg husker jeg spurte på sykehuset om jeg kom til å være frisk om en uke, forteller Jo Magnus.

Begynte på videregående

De første elleve dagene etter ulykken lå han på intensiven på St. Olavs Hospital, og klarte ikke å røre på seg i det hele tatt.

Etter flere måneder på rehabilitering på nevroavdelingen, kunne han bruke armene, og har nå førlighet i overkroppen. Målet måtte bli å gjøre det beste ut av situasjonen.

–Etter hvert innså jeg at jeg måtte bygge meg selv opp, og prøve å være positiv, sier han.

Han begynte på videregående, ett år etter sine jevnaldrende, og mangler nå bare noen fag på å gjennomføre Salg og service.

I fjor fikk han avtale om praksisplass på treningssenteret Hit the Gym, som nå har blitt 3T Melhus. Da den praksisplassen gikk ut, ønsket både skolen og treningssenteret å finne en annen avtale, så Jo Magnus kunne fortsette å være på 3T.

Vil bruke erfaringene

Løsningen ble at han nå tar timer med personlig trener Lasse Lassen, og legger ut bilder på Instagram.

Jo Magnus' mål er å kunne motivere andre. I tillegg har han som mål å bli mest mulig selvhjelpen.

–Jeg har slitt litt med å finne ut hva jeg vil bli, jeg har jo noen ekstra utfordringer i yrkeslivet med at jeg sitter i rullestol, men jeg er glad i å trene, og folk sier jeg er flink til å motivere andre, forteller han.

Han ønsker derfor å dra nytte av sine erfaringer, og bruke det i formidling og foredragsvirksomhet.

Funksjon i dagliglivet

Hans eget treningsprogram er det trener Lassen som har satt opp. Etter samtale om hvilke realistiske forutsetninger Jo Magnus har, og hva han ønsker, har Lassen brukt forskning og egne erfaringer som doktorgradskandidat, til å sette opp øvelser som vil hjelpe Jo Magnus med å nå målene sine.

Jo Magnus har svekket muskulatur i mage, rygg og triceps, og ingen motorikk i fingrene. Mye av treningen går derfor ut på å trene mage og rygg, for å kunne fungere best mulig i det daglige.

–Jeg merker at jeg blir sterkere, og det er en stor fordel i min situasjon, forteller han.

Lassens øvelser inneholder mange rotasjonsbevegelser, og de trener balanse og stabilitet. Jo Magnus har også en utfordring med nedsatt lungekapasitet etter ulykken, og blir lett sliten og må drikke mye. Treneren er med og passer på så blodtrykket holdes oppe, og treningen blir optimal.

Tar en dag om gangen

Neste år håper Jo Magnus at han kan flytte inn i leiligheten han eier i Buvika, og klare seg selv, eventuelt med hjelp av assistent. Fremtiden er fortsatt utfordrende å tenke på, men den unge mannen prøver å være positiv og ta en dag om gangen.

–Det er ikke hver dag jeg er like positiv, medgir han med et lite smil.

På fritida spiller han rugby , hører på musikk og henger med venner.

–Fremtiden tar jeg som den kommer. Jeg trener meg opp mot den, og setter meg små mål å jobbe mot, sier han.

De som har lyst til å følge Jo Magnus på ferden mot de målene, kan sjekke ut «torviken» på Instagram.

TRENING FOR FUNKSJON: Rotasjonsbevegelser er også veldig viktig for å få trent muskler vi bruker hele tiden i det daglige, selv om vi kanskje ikke tenker over det, sier Lasse Lassen.
KOMPETENT: Lasse Lassen er instruktør og personlig trener ved 3T Melhus. Med sin spesialkompetanse, er han godt rustet til å sette opp et effektivt og relevant treningsopplegg for Jo Magnus Torvik.
Lasse og Jo Magnus gjør gjerne treningsøvelser som utfordrer både reaksjonsevnen og balansen. Begge deler er viktig for å fungere i hverdagen, sier Lasse.