«Hva går jobben din ut på? Har du matpause? Når har dere åpent? Hva synes du er best med jobben din? Hva synes du er mindre artig?»

Svarte på spørsmål

Spørsmålene var mange, da Voksenopplæringa var på bedriftsbesøk hos Schei Jakobsen cafe og interiør denne uken. Elevene hadde forberedt seg på forhånd, og var veldig interesserte i å høre om hvordan det er å drive butikk på Melhus.

Les også: Leser og venter på kona

Anna Schei Lorentzen svarte også på hvordan det er å kombinere familie med å være gründer, og hvordan hun får tid til å gjøre husarbeid, når hun i tillegg jobber så mye.

– Jeg kan ha det ryddig når jeg blir gammel, svarte en leende kafeeier.

Høy kompetanse

Målet med bedriftsbesøket fra Voksenopplæringa, er at elevene skal lære om norske arbeidsplasser, bli kjent både med folk og nærmiljøet sitt, og forberede dem på å skulle ut i praksis senere. Lærer Mette Sandholmen ønsker nå at elevene skal få se enda mer av næringslivet på Melhus de kommende ukene.

Les også: Tolv nasjoner forenes i sang

– Vi ønsker oss å kunne få komme besøk, og spørre om ting vi lurer på, forteller hun, og legger til at bedrifter som kan tenke seg å ta imot dem, må ta kontakt med Voksenopplæringa.

Arbeidspraksis er en obligatorisk del av introduksjonsprogrammet som alle flyktninger går gjennom når de kommer til Norge, og Sandholmen forteller at det er mange som sitter med høy kompetanse når de kommer hit.

– Utfordringen er språket, sier hun.

Alle vil ha jobb

Med arbeidspraksis får både flyktninger og andre innvandrere praktisert norsk språk i naturlige omgivelser, og samtidig får de innblikk i norsk arbeidsliv.

– Alle ønsker seg jo jobb, sier Sandholmen, og legger til at dette også er en fin anledning for bedrifter til å møte potensielle, nye arbeidstakere.

Les også: Flyktninger fortviler over mangel på jobb

Gruppen hun har med seg er på mellom 10 og 20 elever, fra flere land, og med ulik fartstid i Norge.

VIL BLI INVITERT: Lærer Mette Sandholmen (i midten) ønsker at flere bedrifter melder seg, og inviterer elevene på bedriftsbesøk på Melhus.