Dette er konklusjonen fra Norges geologiske undersøkelse, NGU, etter de omfattende målingene som ble gjort høsten 2015.

Resultatene viser at løsmassetykkelsen – altså dybden ned til fast fjell – i dalbunnen i og rundt Melhus sentrum, varierer fra ca 220 meter på Søberg, til 300 meter ved Rate.

Les også: Har funnet mye grunnvann i Melhus

Målingene viser også at grunnen over fjellet i samme område, stort sett består av grus.

Les også: Mer om undersøkelsene i fjor

–Det er mange som spør oss om nettopp dette, i forbindelse med at de ønsker å bore energibrønner, forteller lagleder ved Anvendt geofysikk ved NGU, Jan Steinar Rønning.

Det vanlige når det bores slike brønner, er å bore rundt 200 meter ned, og legge ned et u-formet rør i fjellet, hvor det pumpes glykol ned og så opp igjen.

Glykolen transporterer varme fra fjellet opp, som kan utnyttes over jordoverflata.

Fraråder boring i dalen

Grunnen i Melhus gjør for det første at det må bores dypere enn vanlig, og for det andre gjør grusen at det blir svært kostnadskrevende å gjennomføre en slik boring.

–Boring gjennom løsmasser krever at brønnen fores med stålrør, noe som er meget dyrt. Det blir et økonomisk uforsvarlig prosjekt, uttaler Rønning.

Han fraråder dermed folk å bore energibrønner i dalbunnen rundt Melhus.

Grusen er en trøst

Trøsten er, kan han fortelle, at grusmassene også kan benyttes til oppvarming, noe mange større bygninger i Melhus sentrum allerede gjør.

–I grusavsetningene kan grunnvannet benyttes. Grunnvannet tas da opp og varmen utnyttes, og vannet føres så tilbake til grunnen, forteller Rønning.

Han anslår at rundt ti av de eksisterende og prosjekterte blokkene i sentrum benytter seg av denne teknologien, samt Buen sykehjem, og at Melhus i så måte er en foregangskommune.

Et større prosjekt

Det er likevel fullt mulig å bore energibrønner lenger opp i dalsidene, der det er kortere vei ned til fjellet. Dette viser kartet som NGU har utarbeidet.

Disse undersøkelsene og resultatene er en del av et større forskningsprosjekt kalt ORMEL (Optimal ressursutnyttelse av grunnvann til oppvarming og kjøling i Melhus og Elverum).