Statens vegvesen ber folk bruke hodet når de pakker bilen.

Fullstappede biler er et vanlig syn i påsketrafikken. Dessverre har usikret last tatt liv som ellers ville vært spart.

Alt du ikke ville hatt i hodet fra annen etasje på et hus, bør sikres forsvarlig. Noe så hverdagslig som en handlepose i baksetet kan fly framover med en kraft på 200 kilo i en kollisjon i 50 km/t i timen.

Det er ikke bare bagasje og løse gjenstander som må sikres, men også usikrede passasjerer i baksetet kan utgjøre en fare – både for seg selv og andre i bilen. God og riktig sikring er en forutsetning for å redusere skadeomfanget når ulykken først er ute.

- Bruk bagasjerommet og ikke legg ned baksetet for å få plass til lange gjenstander. De tyngste gjenstandene legges i bunnen og inn mot bakseteryggen. Legg skia i skiboksen. Må du ha noe i baksetet, må du sikre det med bilbeltet. Fyller du opp bagasjerommet i en stasjonsvogn er det smart å bruke et sikkerhetsnett i tillegg, er oppfordringen fra Statens vegvesen.

Lovverket er klart – all last skal sikres forsvarlig og forskriftsmessig før du starter kjøringen.

Last bilen riktig

  • Store gjenstander skal plasseres i bagasjerommet eller sikres i en boks eller et bagasjenett.

  • Legg de letteste gjenstandene øverst, men bare opp til nakkestøttene på baksetet. Tunge ting skal så lavt som mulig i bilen.

  • Ikke oppbevar gjenstander på hattehyllen.

  • Pass på at du ikke stabler bagasjen slik at sikten hindres.

  • Fordel lasten fra side til side så godt det lar seg gjøre.

  • Bruk innebygde kroker der det finnes for å hindre at tung last sklir inn i baksetet og ødelegger det.

  • Skiboks gir ekstra plass, men egner seg best til lette gjenstander. En tung skiboks på taket endrer bilens kjøreegenskaper, spesielt i svinger. Følg instruksjonsheftets anvisninger om maksimal last.

Kilde: Statens vegvesen