- Det er smart å rengjøre takrennene for løv og annet rusk før høstregnet og snøen kommer. Pass også på at regnvannet har fritt leide nedenfor takrenna, og ikke trekker inn mot huset, sier Thomas Nilsen, seniorrådgiver i KLP Skadeforsikring.

- I tillegg bør du rydde bort hagemøbler, trampoliner og griller før høststormen setter inn. Hvis vindskier, isbord eller takrenner henger og slenger, bør de festes på nytt, sier Nilsen.

Vann kan fryse

I sommerhytter og hytter du ikke har planer om å komme tilbake til før på nyåret, er det viktig å sørge for at vann ikke fryser og ødelegger rør og inventar.

- Husk å tappe vann ut av rørene og skru av hovedstoppekranen før du forlater hytta. Hytter med vannrør bør holde minimum ti grader, og kjøkkenskap bør stå med dørene åpne for at varmen skal få sirkulert inn mot rørene. Det kan også være lurt å helle frostvæske i vannrørene, sier han.

De siste vintrene har det kommet store snømengder mange steder i landet. Nilsen råder til å sette spade og stige på et sted der du lett får tak i utstyret når du kommer tilbake til en nedsnødd hytte.

Taket

Om du ikke allerede har gjort det, er tida inne for å sjekke om hyttetaket fikk seg en knekk av fjorårets snøtyngde.

- På stein- og shingeltak kan du se etter om det har oppstått sprekker eller brister, eller om områder på taket har blitt skjevt. Er det sprekker og skjevheter på vindskier, isbord og takrenner, bør disse skiftes ut eller repareres. Sjekk også om pipehatten har blitt forskjøvet av snøen, slik at det er utett, råder Nilsen.

Kilde: KLP Forsikring