– I det ene øyeblikket var jeg på vei til Trøndertun folkehøgskole og i det neste var jeg på vei til St. Olavs Hospital med blålys, sier folkehøgskolerektor Ronald Nygård.

Skulle på jobb

For fire uker siden gikk 68-åringen rett i gulvet da han skulle forberede seg til å dra til jobben som rektor ved Trøndertun folkehøgskole i Melhus. Ronald forteller at han lå lammet på gulvet og ute av stand til å få tak i hjelp.

– Hadde ikke kona mi Berit vært hjemme, ville jeg fortsatt ha ligget der, sier Ronald.

Ronald og kona Berit har bodd i Melhus i mange år, og flyttet i fjor til Kalvskinnet i Trondheim. I forkant av hendelsen for fire uker siden, hadde han følt seg i fin form og han forteller at lammelsen kom som lyn fra klar himmel.

Den dagen satt han ved frokostbordet, og reiste seg opp for å gjøre seg klar til å dra med bussen til jobben i Melhus.

– Jeg gikk rett i dørken, forteller Nygård.

Rask utrykning

Kona jobber som biblioteksjef ved Trondheim bibliotek, og som tidligere har både vært politiker i Melhus og hatt ulike jobber innen offentlig sektor i Melhus. Hun var fortsatt hjemme, og fikk straks tak i hjelp. Ronald lå lammet på gulvet, og var ikke i stand til å ringe.

– Fra hun ringte til det kom ambulanse, gikk det fire minutter. Jeg er glad at vi bor i nærheten av sykehuset. Da jeg kom til sykehuset, sto det sju leger der. Verken de eller jeg visste hva som feilte meg, sier Ronald.

På sykehuset ble det klart at Ronald hadde fått slag i lillehjernen som følge av hjertetrøbbel.

– Hjertet er sterkt, men forkamrene slår litt fort slik at det ligner på hjerteflimmer. Dette ble registrert for flere år siden, men ingen visste hvorfor. Ved hjertet ble det dannet en blodpropp som satte seg fast i de fine blodårene til hjernen. I etterkant gjør jeg meg noen tanker om hvis noe var blitt gjort med hjerteproblemet for noen år siden, ville jeg ikke fått slag i lillehjernen, forteller Ronald.

Ronald er strålende fornøyd med behandlinga han fikk på St. Olavs Hospital, og han følte seg svært godt ivaretatt av de ansatte.

Kan skje også de unge

– Dette er noe som også kan skje med folk i 20-30-årene. Legene sa at hvert sekund teller, og at om du kommer deg på sykehuset innen en time, er det mye de kan gjøre for deg. Lykken var at jeg ikke ble liggende, sier Ronald.

Etter ei lita uke på sykehuset ble han utskrevet og han har gradvis kommet seg i gang med rektorjobben igjen. Slaget rammet høyre side av kroppen, og førte til trøbbel med å gå, prate og skrive. Ronald forteller at han fort gikk i gang med trening.

Raskt i form igjen

– En kan ikke vente på å få kreftene tilbake, og det gjelder å komme seg i gang med trening så fort som mulig. Det går fort fram fra dag til dag, og jeg legger knapt merke til at noe plager meg. Jeg føler meg helt fin, og har ingen planer om å gi meg, forteller Ronald.

Legene hadde anbefalt ham å ta det litt med ro fram til påske, men han ville gjerne tilbake i jobben så raskt han kunne. Etter noen dager kom han til skolen der han fortalte de ansatte om det som hadde skjedd. Ronald må vente i seks måneder før han kan kjøre bil igjen, men med muligheten for rutebuss nærmest fra dør til dør, synes han det går greit å være bussbruker.

Entusiasmen er som vanlig på topp, og Ronald slår like gjerne inn på temaet utbygging av Trøndertun som han ivrer så sterkt for. Som Trønderbladet tidligere har skrevet om, har styret for Trøndertun gitt klarsignal for bygging av proff konsertsal, og Ronald er svært fornøyd med at skolen nå kommer i gang med utbygginga.