Følget startet fra Budalen i dag, torsdag, og hadde lagt ruta ned Troøybakkan til Kotsøy. Undervegs kjørte de forbi den åpne kafeen på Enodd, og måtte ta en stopp.

- Vi har både bålpanne og svartkjel med oss, men nystekte vafler i Budalen ble litt for fristende, forteller Erik Ramsem fra Stamnan.

Turen ned Troøybakkan gikk i fin stil. Sledene har påløpsbrems, og gjør at en del av draget presses ned i vegen, og bremser farkosten.

- Hvordan er føret ellers for sledene?

- Det er prima. Vi holder kanten på vegen, og der er det snø. Asfalten er bar noen steder, men det er som regel ei glatt ishinne oppå, forklarer Ramsem.

Han regner likevel ikke med høgere gjennomsnittsfart enn fem-seks kilometer i timen. Noen ganger går kjørerne ved siden av sleden, og noen ganger sitter de oppå. Ekvipasjene er forsvarlig utstyrt med bjeller på hestene og klokker på skjækerne. I skumringa kjører de med fakler.

De to damene i følget har sin første kjøretur til Røros. Nancy Remetun fra Nerskogen forklarer at hun flere ganger har vært på Rørosmartnan og sett hestekjørerne ankomme.

- Det har vært veldig fascinerende. Jeg har alltid drømt om en slik tur, sier hun.

- Hvordan er formen etter tre dagers marsj?

- Det har gått fint, og vi har det bra både hester og folk, smiler Nancy.

- Hvordan reagerer folk som kjører forbi?

- De vinker og smiler, og noen stopper for å prate. Det er bare vennlighet overalt, sier hun.

- Ingen sure kommentarer?

- Nei, det har vi ikke fått.

Ruta over Budalen gjør at de unngår å kjøre E6. Turen startet på Stamnan i Rennebu tirsdag. Første natta tok de inn hos kjentfolk i Soknedal. De fant veg på østsida av Buvatnet og til Garli. Da slapp de å kjøre E6, bortsett fra da de krysset brua over Sokna i Soknedal sentrum. I går fortsatte ferden til Budalen, og da Trønderbladet traff følget i ettermiddag hadde de en halvtimes kjøring igjen til Singsås. Der skulle flere martnaskjørere møtes på samfunnshuset til overnatting, og felles start i morgen tidlig. Det er Trøndelag Kjørelag som står bak denne delen av turen. Her er Erik Ramsem leder, og han forteller at 12 hester og 30 personer starter fra samfunnshuset i Singsås i morgen.

Deretter går turen videre, med overnattinger i Haltdalen, Ålen, Glåmos og Storwartz. Tirsdag er den store dagen på Rørosmartnan da lasskjørerne ankommer. Røros Kjørerlag har enerett på hestekjøring under martnan, men Ramsem sier at de også vil vise seg fram litt under martnan. For ham er dette det tiende året han kjører hest til martnan, mens Atle Uv har sin fjerde tur.

Dette er vinterens høgdepunkt, mener han, og ser mot de dampende hestene. En av dem har begynt å riste på pelsen.

- Når hestene står og rister i skjækerne, betyr det at det kommer nedbør, sier han.

Snø er ikke ønskedrømmen for hestekjørerne akkurat nå, og de pakker på seg luer og bryter opp for å dra videre.