Parkinson Unity Walk 2017 arrangeres i Trondheim den 26. og 27. mai. Der er blant annet Bente Sundet Olsen fra Hovin, nysertifisert likeperson i parkinsonforbundet, og hun er levende opptatt av at andre som får samme diagnose, skal få en lettere hverdag.

Det er også noe av meningen med parkinsonmarsjen og konferansen som holdes samtidig. For mens Parkinson Unity Walk oppsto i USA som et fundraising-tiltak, er hovedhensikten fra parkinsonforeningene i Midt-Norge å få oppmerksomhet rettet mot sykdommen, og å hjelpe folk med diagnosen og deres pårørende.

Les også: Vil appe deg opp på sykkelsetet

Innholdsrikt program

På konferansen på fredag er det et innholdsrikt fagprogram. Det blir foredrag om selve sykdommen, behandling, offentlige tilbud og viktigheten av å gjøre det man kan selv, i form av blant annet trening og riktig kosthold.

–Trening er nesten like viktig som medisiner for folk med Parkinson, påpeker leder i Sør-Trøndelag Parkinsonforening, Lars Dyrnes.

Bente Sundet Olsen oppfordrer Sør-Trønderne til å hive seg rundt og melde seg på.

–Vi henger etter Nord-Trønderne, det er flere derfra som har meldt seg på, humrer hun.

Konferansen er beregnet for mennesker med Parkinson, pårørende, helsepersonell som jobber med parkinsonpasienter, og rett og slett folk som vil vite mer.

Bowling og boksing

Dagen etter blir det tog fra Lilletorget til selveste torget i Trondheim, hvor det blir et påfølgende tretimers program med nye foredrag, musikk og annen underholdning.

Det kommer også til å være bowling og boksetrening på torget denne dagen, to aktiviteter som veldig mange i parkinsonforeningen driver med.

–Boksing er en fin aktivitet for folk med Parkinson. Da får man trent både balanse og styrke, sier Dyrnes.

Tidligere skihopper og melhusbygg Bjørn Wirkola kommer. Han har selv Parkinson, og skal blant annet samtale med tidligere mellomdistanseløper Vebjørn Rodal på scenen.

–Vi har booka hele torget! Denne dagen er vår, smiler Dyrnes.

Les også: Wirkola har fått Parkinsons

Vil ha flere medlemmer

Det vil også være folk til stede som kan svare på spørsmål. Bente Sundet Olsen opplyser også om at folk som lurer på noe rundt Parkinson, gjerne kan ta kontakt med henne. Hun har selv vært i en situasjon hvor hun var forholdsvis ung og fikk denne diagnosen, og vet mye om hvor utfordrende det kan være, samtidig som hun etter hvert har erfart at det er veldig nyttig og godt å ha noen å snakke med.

–Målet mitt er å få dem ut hjemmefra, og inn i fellesskapet, smiler hun.

Det er 320 medlemmer i Sør-Trøndelag Parkinsonforening i dag, og tallet øker med rundt 20 medlemmer hvert år. Dette regner de imidlertid med dekker bare rundt 25-30 prosent av dem som har diagnosen.

–Vi oppfordrer folk til å ta kontakt med oss, og høre hvordan vi kan hjelpe, sier Dyrnes.

Parkinson Unity Walk kan være en fin anledning for dette, og foreningslederen lover at det også vil bli et spennende program for alle som kommer til Trondheim sentrum denne dagen.

–Vi gleder oss skikkelig til dette arrangementet, smiler han.