– Det lille jeg har hørt om den mobile miljøstasjonen er positivt. Det virker som at folk er fornøyd med ordninga som har vært med den mobile, sier kommunestyrerepresentant Stein Restad (Ap).

Var imot

Restad har sammen med Bente Estenstad (Ap) kjempet hardt for å få til en varig miljøstasjon på Korsvegen slik det var tidligere. Nå er Restad på vei mot å godta at en mobil miljøstasjon kan bli ei varig løsning, og det han er mest opptatt av, er at det blir en miljøstasjon i en eller annen form på Hølonda.

Hølondtillegget

– Fortsatt er det slik at jeg ikke forstår hvorfor vi måtte kutte ut den miljøstasjonen vi hadde på Korsvegen. Det er synd at vi måtte ha et ekstra tillegg på regninga. Jeg håper at de kan ta bort hølondtillegget, sier Restad.

Kommunestyret la ned den varige miljøstasjonen og vedtok å ha ei mobil løsning som en prøveordning fra 2014. Abonnentene i Melhus fikk et ekstra tillegg på renovasjonsregninga for å finansiere utgiften med den mobile løsninga.

Les også: Om Hølondtillegget

Les også: Gunnar Krogstad var opprørt over Hølondtillegget

Ikke om vinteren

Tirsdag skal Melhus formannskap vurdere om den mobile løsninga skal fortsette, og rådmannen anbefaler at dette blir utfallet. Envina IKS som er et interkommunalt selskap eid av Melhus, Midtre Gauldal og Klæbu, anbefaler at det blir ei mobil løsning. Imidlertid mener Envina at den mobile miljøstasjonen som består av at lastebil og containere som kommer til Korsvegen på bestemte dager, ikke holdes åpent i januar og desember. Ifølge en evalueringsrapport som Envina har lagt fram for styret, var konklusjonen at miljøstasjonen burde holde stengt i de to tyngste vintermånedene av hensyn til de ansatte.

– En kan kanskje redusere hyppigheten om vinteren, og det er kanskje ikke da vi kaster rask, mener Restad.

Les også: Ville ikke gjenåpne

I evalueringsrapporten heter det at kundene opplever tilbudet om mobil miljøstasjon som litt tungvint, og at kundene reagerer på prisen. Sentio Research Norge spurte i november i fjor 550 personer, og av disse oppga 70 at de hadde benyttet seg av det mobile tilbudet på Korsvegen. Av disse var 31 prosent misfornøyde, 34 prosent fornøyde, mens resten var nøytrale. De misfornøyde oppga det med korte åpningstider, dyrt å levere, kildesorteringa og dyrt som grunner.

Besøket til den mobile miljøstasjonen er lavere enn for den varige. Den stasjonære hadde i 2012 til sammen 825 besøkende, mens den mobile i 2015 hadde 598 besøkende.

Les også: Bedring på Støren

Koster en halv million

Det såkalte hølondtillegget utgjorde i fjor 95,58 kroner på fakturaen, og er blitt redusert i år. Ifølge Sentio-rapporten koster den mobile gjenbruksstasjonen 546.360 kroner.

I rapporten kommer det fram at Envina har hatt dialog med Coop Korsveien om en driftsform i kombinasjon med butikken.

Envina har også hatt et tilbud om innsamling av elektronisk og farlig avfall, og i rapporten foreslås det at innsamlinga utføres hvert halvår mot hvert kvartal som det er nå.

gunnheidi@tronderbladet.no

982 60 456

Stein Restad sitter i Melhus kommunestyre. Foto: Gunn Heidi Nakrem