For to uker siden gikk Skaun kommune med en anbefaling om å ikke bade ved stranda i Buvika, grunnet dårlig kvalitet på vannet. Etter å ha tatt nye prøver, ser kommunen ingen grunn til å fraråde bading lenger.

– Vi tror fortsatt at de høye verdiene på forrige prøve skyldes utvasking og større vannføring, som en konsekvens av ekstremværet «Hans», sier driftsleder veg, vann og avløp, Kirsten Vågø, ifølge en pressemelding.

– Ikke veldig farlig

Vannprøver tatt i sommer har vist at Buvikstranda gjennom hele sesongen har hatt ganske høye tall på E. coli.

– Det er over de anbefalte verdier, men de er ikke ekstremt høy, sA Stein Ivar Espås, byggesaksbehandler i Skaun kommune, da Trønderbladet snakket med han tidligere i august.

Espås opplyste da at det ikke er ekstremt høye verdier på E. coli, men at det er nok til å gå ut med en anbefaling om å ikke bade.

– Det er ikke veldig farlig, det er ikke på nivå med å bli umiddelbart syk. Vi har vært i kontakt med Folkehelseinstituttet (FHI, journ.anm.), de uttrykte ikke bekymring, så det er ikke kritisk.

E. coli

E. coli (Escherichia coli) er fellesnavn på en gruppe bakterier som forekommer normalt i store mengder i tarmsystemet til dyr og mennesker.

– Bakteriene er nyttige i fordøyelsesprosessen, og de bidrar til at farlige bakterier ikke får formere seg i tarmene våre, skriver NHI.no.

Men over tid har det blitt dannet noen varianter av E. coli med sykdomsfremkallende egenskaper, såkalte tarmpatogene E. coli varianter. Det er disse undergruppene av E. coli som kan føre til diarésykdom.