Sterkt svaksynte Steinar Rasmussen har flere ganger opplevd at drosjesjåfører nekter å la ham ha førerhunden i framsetet.

- Jeg blir lei meg. Sjåførene får uttrykkelig beskjed fra løyvehaverne om at de skal ta med førerhunden, sier Rasmussen.

Rasmussen jobber i Melhus kommune, og reiser til og fra jobb med buss så langt det lar seg gjøre. Han bor i Trondheim, og bruker drosje når han skal til ukjent sted. Det har også hendt at han har måttet bruke drosje når han skulle hjem fra jobben. På grunn av sterkt svekket syn, er han innvilget drosje mot at han betaler en egenandel.

- Hunden er et viktig hjelpemiddel for meg, og jeg kan ikke lenger klarer meg uten hunden, sier Rasmussen.

Urent dyr

Men Rasmussen opplever det slik at enkelte sjåfører mener hunder av religiøse årsaker er urene dyr, og at de ikke vil ha hunden i nærheten av seg. Rasmussen vil ha hunden foran i bilen fordi det er bedre plass der. Da plasserer han den mellom beina, og da er hunden stødig der. Bak er det dårligere plass til at de begge kan sitte der. Rasmussen forklarer at hunden ikke kan ligge alene bak i bilen fordi den kan bli slengt rundt omkring. For Rasmussen er det viktig å ha hunden så nær seg som mulig.

- Drosjesjåfører sier at de ikke vil ha hunden i nærheten av seg, sier Rasmussen. Flere ganger har han opplevd at sjåfører har nektet å ta ham og hunden med.

Forstår at noen vil reservere seg

- Vi har aldri sagt at noen sjåfører kan reservere seg, men hvis Steinar Rasmussen oppgir at han har med førerhund, kan muslimske sjåfører trykke nei på knappen og overlate turen til andre sjåfører, sier inspektør Erling Rangø i Trøndertaxi.

Han sier at de er kjent med at enkelte religioner har et annet syn på hunder og griser enn nordmenn flest, og at det ikke hjelper å vaske hunden. I klagebrevet til Trøndertaxi påpekte Rasmussen at hunden blir jevnlig vasket og stelt i hundesalong.

- Det er veldig beklagelig at han har opplevd noen episoder. Sette med våre øyne er svaksynte hjertelig velkommen. Førerhunder er med et par unntak de mest veloppdragne hundene, sier Rangø.

Ombud støtter Rasmussen

- Drosjesjåføren er forpliktet til å ta med blinde som har med førerhund, og vi kan ikke se at muslimske sjåfører har noen saklig grunn ut fra vårt kjennskap til islam, sier seniorrådgiver Ragnar Lie hos Likestilings- og diskrimineringsombudet.

Lie anbefaler Steinar Rasmussen å klage til ombudet for å få belyst saken, og han sier at de synes ei slik klagebehandling kan være interessant.

Etter det Lie har fått opplyst hos muslimer, betraktes hunder som urene dyr som ikke skal være inne på kjøkken der det lages mat, og de skal ikke ha adgang til moskeer. Det samme gjelder imidlertid ikke inne i drosje ifølge ombudet.

- Muslimer sier at de ifølge islam har plikt til å hjelpe svake og funksjonshemmede, og at en skal ha i mente den religiøse plikt. Vi mener det ikke er grunnlag for å nekte førerhund i drosje med henvisning til religion, sier Lie.

DISKRIMINERT: Steinar Rasmussen er helt avhengig av førerhunden Cirka, og han mener det er diskriminering når enkelte drosjesjåfører nekter å la ham ta med førerhunden.