Melhus er ett av de få stedene som fortsatt har 1. mai-tog, og tradisjonen tro startet det ved Kroaparken.

Parolen i årets 1. mai-tog var «Trygt arbeid for alle». Før partileder Einar Gimse-Syrstad ledet toget gjennom Melhus sentrum, spilte Melhus janitsjarkorps og Anna Schei Holdbakk la ned blomster ved bautaen for de falne under andre verdenskrig.

Appeller

Ved Melhus rådhus var det tre appeller. Gimse-Syrstad nevnte blant annet FN-målet om anstendig arbeid, og sa blant annet at arbeidstakere har krav på en trygg arbeidsplass, ytringsfrihet, lik lønn for likt arbeid og rett til å organisere seg. I appellen Marit Rundhaug fra LO Gauldal holdt, var melhusbyggen, fagforeningsmannen, politikeren og avismannen Martin Tranmæl ett av poengene. Rundhaug sa det var en ære å få stå ved siden av bautaen til Martin Tranmæl. Hennes oppfordring er at Melhus kommune og LO Gauldal undersøker om det er seriøse arbeidsforhold rundt om.

Fylkeslederen i Sosialistisk ungdom, Kjerstin Sundal, tok opp barnefattigdom.

– 215 barn i Melhus lever i en husstand med vedvarende lav inntekt, sa Sundal.

Ufrivillig deltid og utbytte til private barnehageeiere var også momenter hun nevnte.

Etter appellene utendørs, var det taler og underholdning inne i Melhus rådhus.

Sentrumsarrangementet ble ledet av Eirik Grøseth Sund som er leder for Melhus Arbeiderlag (tidligere Arbeidersamfunnet Asbjørn).

Felles frokost

Tidligere på dagen var det 1. mai-frokost på Folkets Hus på Kvål, og der holdt faglig ungdomssekretær Amund Losen Moholdt appell. I talen kom Losen Moholdt inn på den store streiken ved Piene Mølle i Buvika i 1913 der fagforeningssekretær Marius Folstad ble skutt av en streikebryter. Alf Egset ble erklært uskyldig fordi skuddet skal ha skjedd i selvforsvar, men fikk en gratisbillett til Amerika av eieren av mølla.

Fagbevegelsen søker makt, kom LOs faglige ungdomssekretær inn på i talen. Spørsmålet han reiste, er hvem som skaper verdiene.

– Vi må spørre oss: er det egentlig hotellkongen Petter Stordalen eller eiendomsmagnet Karl-Ove Bjørnstad som skaper verdiene i dette landet. Eller er de som gidder å stå opp tidlig om morgenen hver eneste dag for å re opp senger på hotellene eller for å snekkere boliger. Uten å ha ei hytte på Hafjell til noen titalls millioner å vise til, sa Losen Moholdt.

Om kvelden er det arrangement i Hovin samfunnshus med appell og kveldsmat.