OURO har besluttet at det skal gjennomføres utfiske i 37 elver i Norge i løpet av høsten 2016. Utfiskingen skal starte i september.

Les også: Krever merking av all oppdrettsfisk

Stiftelsen OURO (Oppdrettsnæringens sammenslutning for utfisking av rømt oppdrettsfisk) er opprettet for å bidra til å redusere risikoen for genetisk påvirkning på ville bestander av laksefisk. 2016 blir det første hele året med fullt fokus på utfiskingstiltak, skriver OURO i en pressemelding.

Styret i OURO vedtar årlig, med utgangspunkt i resultatene fra Det nasjonale overvåkningsprogrammet, i hvilke elver det skal planlegges og utføres utfiskingstiltak.

Egne miljøsynder

OURO ble opprettet i 2015, etter initiativ fra Nærings- og fiskeridepartementet. Oppdrettsnæringen ble pålagt å finansiere et miljøfond som skal rydde opp i bransjens egne miljøsynder. Avgiften skal finansiere en mer systematisk og omfattende utfisking av rømt oppdrettslaks fra elver. Sammen med lakselus er nettopp rømming oppdrettsnæringens største miljøsynder.

Les også: Regjeringen åpner for laksevekst

– Vi er veldig fornøyd med å ha fått havbruksnæringen om bord, og at de har gått med på prinsippet om at det er forurenser som skal betale, sa daværende fiskeriminister Elisabeth Aspaker (H) til Aftenposten.