Etter to timers kjøretur fra Bodø lufthavn møter vi johan Sandlund fra Arctic Charter, som har spesialisert seg på jakt og fiske. Vi skal på en kort tur, selv om oppakningen vi lasser inn i helikopteret skulle tilsi annet.

Det er muligheter for stor ørret i flere av de lavere vannene i området, men vi skal opp på ca 700 meters høyde på jakt etter stor røye. Helkopteret stappes fullt av kamerautstyr, telt, senger, bellybåter og mat - masse mat.

- Vi skal jo leve godt, sier reiseoperatør og guide Johan sandlund.

Lite fiskepress

Etter en relativt kort luftreise på 12 minutter er vi fremme. Vi kunne gått hit, men ikke med den oppakningen vi har med. Lavoen settes opp ved vannet, som er et av tre vann i umiddelbar nærhet.

Det finnes røye i mange vann, men det er langt fra alle som huser stor røye. Det er lite fiskepress på disse vannene i form av isfiske på grunn av dets beliggenhet. Fisken her er stor får vi høre, og fisk på 3 kilo er ikke uvanlig. Etter et kjapt måltid bestående av stekt og røyket reinskav er vi klare med stengene, men vinden er så sterk at alt annet fiske enn streamer og nymfe er umulig. Fisken uteblir.

Dagen etter har vinden løyet og vi padler ut i vannet med bellybåter. Til tross for en ganske varm formiddag med lite vind, vaket det ikke. Noen caddis og bibio ligger i vannfilmen, men røya er ikke å se. I fravær av aktiv røye har Johan laget middagen klar.

Taco og jerv

Johan Sandlund tar vare på gjestene. Dagens meny: Taco. Det føles rart å sitte i tjukkeste lappland, mens reinsdyra beiter i fjellene rundt deg og fortære sprø taco med alt tilbehør. Matt Hayes er på sin teori nummer 23 på hvorfor det ikke klekker, og hvorfor røya ikke er aktiv. Jerv! sier Johan og peker opp i fjellet. Vi reiser oss med taco i kjeften og myser inn i fjellet. Han har rett. Ei reinsimle løper nedover på fjellkammen med en jerv hakk i hel. "Get the camera!", sier Matt så mais og jalapenio spruter, men det er for sent. Øyeblikket er over.

En rar fisk

På ny setter vi ut bellybåter. Vinden er tilbake og streameren er på igjen. Mickey Finn er en gammel klassiker, som har fisket bra her oppe forteller Johan. Røya er en rar fisk. Litt som kråka. Hvis det glitrer og bråker litt, fungerer det ofte bedre enn imitasjoer. Johan setter på en wholly bugger med gummibein.

Flere timer og en hel runde på innsjøen og jeg er på vei inn til teltet. Da ropes det fra andre enden av sjøen. Johan har fisk. Jeg og Matt ser på hverandre. Hva faen er det med røyefiske og guider? Dette er årets andre forsøk på den lunefulle fisken og andre gang guiden er den som ender opp med fangst. Jeg palder det bellybåt og melkesyre tåler for å forevige fisken på kamera. Da jeg er fremme håves fisken av en tydelig fornøyd guide. Vekten anslås til 1,4 kilo.

Gjennom hele laksesesongen kommer Trønderbladet til å presentere fisketips og andre fiskevideoer. Videoene er laget i samarbeid med Ditt Fiske og CoreCom.