I et forslag som nå er ute på høring ønsker regjeringen å endre helligdagsloven slik at det blir tillatt for butikker å ha åpent på vanlige søndager.

I høringsnotatet fra Kulturdepartementet er det også tatt inn et alternativt forslag om at det skal være opp til den enkelte kommune å bestemme om de vil tillateutvidede åpningstider.

– Vil endre samfunnet

Mandag ettermiddag diskuterte formannskapet i Midtre Gauldal hvordan de ønsker å forholde seg til dette, og bestemte seg for å komme med en uttalelse fra politisk hold mot forslaget. Dette etter at Odd Vårvik (Sp) tok opp saken.

– Jeg ser betenkeligheter med at lovgivningen skal endres. Vi vil få et helt annet samfunn, mener han.

– Hvis vi åpner for helligdagsåpning gjør det at andre servicetilbud også må innrette seg, og da blir det mer helgearbeid.

Felles uttalelse

Enigheten om dette virket å være stor i formannskapet.

– Jeg er sterkt imot dette, uttalte Liv Pallin (Ap), og fikk støtte av ordfører Erling Lenvik (Ap).

– Det ser ut som vi er flere som tenker likt om dette.

Lenvik foreslo videre at Pallin og Vårvik sammen lager en uttalelse som igjen kommer opp til behandling i formannskapet neste gang. Høringsfristen på forslaget går ut 20. juni.

Nær 300.000 rammet

Ifølge en rapport fra forskningsstiftelsen Fafo må fem ganger flere ansatte i varehandelen forberede seg på søndagsarbeid hvis forslaget går gjennom.

Påbudet om stengte butikker foreslås opprettholdt for de særskilte helligdagene, for høytidsdagene 1. og 17. mai, og for høytidsaftenene påske-, pinse-, og julaften fra klokken 16.