I Melhus har ungdommene fått uttale seg om kommunereformen både gjennom ungdomsråd og i spørreundersøkelse, og dette har vakt nasjonal oppsikt.

Ble invitert

Etter at Trønderbladet skrev om ungdommenes medvirkning som ble til etter initiativ fra ordfører Jorid Jagtøyen, fikk ungdomsrådet henvendelser fra flere hold om å holde foredrag.

Onsdag dro Sigrid Jermstad og Maren Grøthe fra Melhus ungdomsråd sammen med barne- og ungdomskonsulent Kristin Johnsen og ordfører Jorid Jagtøyen til Oslo, for å fortelle om hva ungdom mener om kommunereformen under en konferanse i regi av Kommunik. Kommunik er et faglig forum for kommunikasjon i kommuner, og under konferansen var 60-70 informasjonsrådgivere og kommunikasjonsrådgivere fra kommuner rundt om i landet samlet.

Få spør ungdommene

Over 100 kommuner har spurt innbyggerne om hva de mener om kommunereformen, men få har henvendt seg direkte til ungdommene. I Melhus dro representanter fra ungdomsrådet rundt til ungdomsskoler og videregående skole der de fortalte om kommunereformen. Representanter fra ungdomsrådet byttet på å dra rundt til skolene, og tanken var å involvere ungdomsrådet i størst mulig grad.

I tillegg fikk 700 elever på skolene ei spørreundersøkelse. Resultatet av undersøkelsen ble lagt fram for kommunestyret av ungdomsrådet. De unge er klar på at de ønsker en folkeavstemning om Melhus skal slå seg sammen med en annen kommune.

Så langt viser undersøkelser og kommunestyrevedtak at Melhus ønsker å bestå som egen kommune. Kommunestyret har sagt nei til å innlede samtaler med Trondheim.

Flere invitasjoner

Også andre har merket seg innsatsen i Melhus.

- Ungdomsrådet er også invitert til fylkesmannen og ungdommens fylkesting for å orientere om hva som er gjort i Melhus, og representanter fra ungdomsrådet er også bedt om å holde foredrag for ungdomsrådet i Oppdal, sier Johnsen.

Johnsen er imponert over engasjementet og innsatsen til Melhus ungdomsråd, og hun forteller at tilbakemeldingen på presentasjonen i Oslo var meget god.

Hedda Mathisen og Hanne Jensen fra ungdomsrådet samt barne- og ungdomskonsulent Kristin Johnsen samt ordfører Jorid Jagtøyen forteller her elevene på Gimse ungdomsskole om spørreundersøkelsen til de unge.