Rundt 40 personer fulgte Jørgen da han kom heim til Hovin søndag 6. mai. Nå er 1.900 kilometer av Norge på langs unnagjort. Det er to tredjedeler av hele turen, og Jørgen fortsetter etter fem dager heime.

– Dette er første dagen jeg ikke går på ski. Det ble slutt på snøen ved Håen i går, sa Jørgen.

Gjennom Fossmarka

Natt til søndag overnattet han i Lundadalen, og søndag gikk han gjennom Fossmarka i småregn, hvor mor Kari Gunveig og bestemor Kjellfrid fulgte ham den siste delen. Allerede ved bygdatunet på Fossbakken hadde de første gratulantene tatt oppstilling. Alle var full av beundring over Jørgens prestasjon, og det å tilby ham skyss til Hovinsåsen var bare en stor vits.

Heller ikke skia ville han overlate til far Jostein, da han besøkte Jørgen lørdag kveld. Dem tenker han nemlig å ta med videre. Ruta går via Holsjøen, Grindalen, Jøldalshytta, Trollheimen, Dovre og Lesja. Her regner han med å få bruk for ski igjen, sjøl om Jørgen ser at snøen har minket kraftig i fjellet.

Flott mottakelse

– Hva har du gledet deg mest til ved å komme heim?

– Jeg har ønsket meg suksess-terte, og den ser jeg står på bordet. Og så har jeg gledet meg til å treffe kjentfolk. Jeg har jo stort sett vært alene i over tre måneder. Når jeg ser den mottakelsen jeg får er det bare stort, sier Jørgen.

Han forteller at det har vært en fantastisk tur, med mange flotte naturopplevelser.

– Har anstrengelsene vært som forventet?

– Ja, jeg vil nesten si det. Jeg forventet mer vondt i kroppen, men er overrasket over hvor greit den har taklet påkjenningene. Jeg hadde gnagsår et par dager helt i starten, og litt vondt i kneet gikk også fort over av seg sjøl. Jeg har ligget værfast noen dager, men har ikke opplevd storm. Minus 15 grader og kuling ved Rastigaissa var det tøffeste været jeg har hatt. Og så ble det en del råtten snø og overvatn de siste par ukene. Og mye djupsnø har det vært, sier Jørgen.

Ikke bekymret

Far Jostein sier at han ikke har vært bekymret for 24-åringen.

– Nei, han har vært ute en vinterdag før. Men spør heller mora, sier Jostein Flå.

Jørgen var uten mobilforbindelse ei lita uke, og helt i starten visste de at han lå værfast i telt uten kontakt med omverdenen. Det skapte noen tanker hos familien, men Jørgen er godt trent, og har vært innesnødd i telt tidligere. Han har bøttevis med fjellerfaring, fordi han ikke søker snarveger. Da han kom til ei oppvarmet hytte en dag, valgte han heller å overnatte i ei ferdig-gravd snøhule utenfor hytteveggen. Og en periode stod han opp klokka tre på natta, for å utnytte skiføret.

Jørgen har også vært oppe på mange fjelltopper undervegs. Dette har vært «hviledagene» hans. Far Jostein lovte ham før turen én krone på kontoen for hver kilometer han gikk.

– Jeg vurderte å sette opp en pengesum for høgdemeter også, men er glad for at jeg ikke gjorde det. Hadde nok blitt ruinert da, smiler Jostein.

Vegen videre

Jørgen har jobbet som snekker i farens firma, men Jostein tviler på å få ham tilbake.

– Nei, han karen der han nok for alvor fått smaken på noe annet, sier far Jostein.

Noen dager før Jørgen startet Norge på langs var han på jobbintervju for ei stilling på Bjørnøya, der Meteorologisk Institutt søkte etter et arbeidslag som kunne jobbe der for en periode.

– Det viste seg at jeg fikk jobben, men jeg rekker meg ikke heim før de reiser, så jeg måtte takke nei. Men de skal ha nytt mannskap i desember, så det er et lite håp da, sier Jørgen.

Turen skal nytes

Han regner med å være på Lindesnes mens det ennå er juni. Han vil bruke god tid, og har møtt Norge på langs-folk som stresser og har det travelt.

– Det ser ikke særlig trivelig ut. Noen bærer til og med preg av at de ikke tar vare på sitt eget ve og vel. Da er stasen borte, sier Jørgen.

Dagene på Hovin vil han bruke til å oppsummere turen, oppdatere Facebook-sida og vedlikeholde utstyr. Mor Kari Gunveig vil gjøre sitt for å legge noen ekstra kilo på en temmelig slunken kropp.

– Men tar han en joggetur i Fossmarka mens han er heime blir jeg ikke overrasket, sier Kari Gunveig Kalvå.