Bedriften ble beste kulturbedrift. Totalt var det de 80 beste ungdomsbedriftene fra hele landet som knivet om prisene på Gardermoen fra torsdag til fredag.

Mari Westad fra Sussebasser slo til og ble kåret til Norges beste selger. Denne prisen konkurrerte hver og enkelt individuelt om, og Mari slo ut 400 andre selgere på NM.

Bart og skinnvest- Det var kjempeartig. Ingen hadde hørt om basse lengre sør i landet, sier Mari Westad.

Den trønderske tradisjonsrike leken med basse slo altså virkelig an på Gardermoen. Utfordringen lå altså i å få resten av landet til å bli gira på gamle sykkelslanger bundet sammen til en liten, luftig ball. Og det klarte de til gangs. Så gikk de da også inn for oppgaven.

- Vi tegnet på oss bart, tok på skinnvest, forteller Torkel Hulsund Vigdal.

- Trønderuniformen var på plass. Det var viktig at vi skilte oss ut, sier Mari Westad.

- Vi ville vise at vi var trøndere, og spilte på det gammeldagse, sier Torkel.

Og de lyktes. Alle de 29 bassene de hadde produsert og pakket med seg til utstillinga, var borte.

Les mer om bragden i tirsdagens avis.

--

Avløserne deltok også

Ungdomsbedriften Avløserne UB fra Øya videregående, var også å finne på Gardermoen under NM i helga. Kim Estenstad ble kåret til fylkets beste selger under fylkesmessa tidligere i år. Det var Mari Westad fra Melhus videregående som ble landets beste selger.

- Under premieutdelingen fikk jeg se at jeg ikke hadde fått snakket med noen av de som satt i juryen, slik at jeg ble ikke vurdert som beste selger, sier Kim Estenstad.

Han roser likevel konkurrenten Mari Westad, og mener hun glatt fortjener tittelen som beste selger.

- Hun har talent. Hun har mye ustråling og er flink, sier han.

Selv om det ikke ble premier på Avløserne, var det likevel en knall opplevelse, ifølge Estenstad. Så er det da også litt av en prestasjon å kvalifisere seg til NM:

- Det er de tre beste prosentene av ungdomsbedriftene som er der, sier Estenstad.

Med seg til Gardermoen hadde han med seg kollegene Olve Stendal, Petter Søbye og Helene Schaiger.

BEST: Fornøyde sussebasser med sjekkene som viser at de var beste kulturbedrift og samtidig hadde landets beste selger. Fra venstre: May Anita Halseth, Torkel Hulsund Vigdal og Mari Westad. I tillegg består Sussebasser av Steinar Ekren og Jens Folstad, som ikke var tilstede da bildet ble tatt.
SUPERSELGER: Sånn blir man kåret til Norges beste selger. Mari Westad klarer å overbevise en søring om bassens fortreffelighet. Barten og skinnvesten er selvfølgelig på plass. Foto: Privat