På treningssenteret Maxform på Lundamo ligger et titalls mennesker på gulvet, dypt konsentrert. Ved første øyekast kan det se ut som de sover. Men de gjennomgår en kroppsskanning, en innledning til yogakurset de har meldt seg på. På onsdagskveldene fremover tilbyr nemlig Bjørg Krogstad kurs i den relativt nye yogaformen medisinsk yoga. MediYoga kommer opprinnelig fra Sverige, men baserer seg på flere tusen år gamle tradisjoner innenfor yoga og meditasjon. Alle øvelsene foregår med lukkede øyne, dyp og rolig pust, og fokus innover.

– Dette er ikke vanskelig, men noe som alle klarer, forsikrer Krogstad.

Stressmestring

Hun er utdannet psykiatrisk sykepleier og har lang erfaring innenfor helsevesenet i Midtre Gauldal. Grunnleggende medisinsk kompetanse er et krav til instruktørene i denne formen for yoga.

– Meditasjon gjør noe med hele kroppen, og signalstoffene i hjernen. Forskning viser at det har stor effekt selv om man gjør det bare en gang i uken. Det passer for alle, og du trenger ikke være syk for å ha utbytte av det.

Øvelsene gjøres sittende og liggende, og i rolig tempo. Medisinsk yoga har blitt brukt på ryggpasienter med god effekt. Også de med hjertelidelser opplever bedring.

– Det fungerer også bra som stressmestring. Når kroppen er stresset, produseres stresshormoner i kroppen. Kroppen blir anspent, og energibanene i kroppen blir blokkert. Medisinsk yoga senker stressnivået i kroppen, og gjenoppretter dermed den indre balansen som hjelper kroppen å reparere seg selv, forklarer Krogstad.

Et nytt liv

En av dem som har merket stor effekt av medisinsk yoga er Elin Hage. Før hun begynte med yoga var hun svært syk. Hun har fått et nytt liv, kan hun fortelle oss.

– Jeg kjente umiddelbart at dette var noe for meg. Jeg merket rask bedring, spesielt på søvnkvaliteten. Før våknet jeg flere ganger om natten og var sjelden uthvilt. I dag våkner jeg energisk og opplagt, smiler Hage, som opplever en ny ro i livet.

Hun har bodd det meste av sitt liv på Lundamo. Så lenge hun kan huske, har hun slitt med sykdom. Som barn fikk hun hyppige penicillinkurer som forstyrret bakteriefloraen i magen. For tjue år siden slo matintoleransen ut i full blomst. I mange år har Hage hatt nesten konstant diaré og hatt problemer med å ta opp næring fra maten. Legebesøkene har vært utallige, men ingen har kunnet gi henne klare svar.

– Problemet nok er veldig sammensatt. Jeg har hatt flink pike-syndromet siden jeg var liten, og aldri klart å si nei. Jeg har ofte tatt på meg ansvaret for det andre skulle gjort. Det førte til en rekke bekymringer og stress, forteller Hage.

Godt for rygg og blodtrykk

For to år siden gikk hun på en stor smell, etter å ha drevet seg selv hardt i mange år.

– Jeg fikk en influensa som slo ut hele immunforsvaret. Da fikk jeg også høyt blodtrykk. I den verste perioden klarte jeg bare å ligge. Men når datteren min fortalte meg at hun hadde vært med på en ny type yoga hun trodde kunne være noe for meg, åpnet det seg en ny verden, sier Hage.

For selv om hun knapt kom seg opp av sofaen, klarte hun å gjøre øvelsene i den medisinske yogaen.

Legen hadde gitt henne beskjed om at hun antagelig måtte trappe opp blodtrykksmedisinene. Men etter to ganger med medisinsk yoga hadde blodtrykket normalisert seg. Og det har vært normalt siden. Hun gikk også til fysioterapi på grunn av de stadige smertene i kroppen. Etter to ganger med yoga spurte fysioterapeuten hva i all verden hun hadde holdt på med, siden hun hadde fått så stor smidighet i ryggen.

– En dag ble jeg plutselig klar over at jeg ikke hadde vondt noe sted, for første gang på mange år, smiler Hage.

Endelig medisinfri

Nå har Hage holdt på med medisinsk yoga nesten daglig i to og et halvt år, ofte ved hjelp av en CD. Det siste året har hun merket mindre og mindre til matintoleransen, som har kunnet slå henne ut i ukevis. Hun er også helt medisinfri. Dessuten er hun tilbake i halv stilling i familiebedriften på Lundamo. Til sommeren er målet å være tilbake i full stilling. Det har hun tro på.

– Før var jeg et veldig utålmodig menneske. Nå har jeg mer overskudd til menneskene rundt meg. Etter at kroppen fikk muligheten til å reparere seg selv, har det gått bare oppover!