Pårørendegruppa for beboerne på senteret er aktive, og nå skal de opprette ei Facebookgruppe siktet inn mot nettopp temaet å beholde heldøgns bemanning.

VEDTAKET: Her blir nedfasingen av heldøgns bemanning på Singsås bo- og dagsenter endelig vedtatt 22. februar. De som rekker opp hånda, stemte imot å legge ned nattevakta på Singsås. De som sitter i ro, gikk for rådmannens forslag om å fase ned heldøgns bemanning.

Gir seg ikke

Hun har en tante på bo- og dagsenteret i Singsås, og har ansvaret for å få på plass denne siden.

Rønning er tydelig på at de ikke har gitt opp kampen, til tross for det endelige vedtaket som ble gjort i kommunestyret 22. februar.

– Nei, vi har ikke gitt opp. Som det er nå, kan de ikke ta vekk nattevakta ennå, fordi de ikke har tilbud til de som er der nå, sier Heidi Rønning.

De er sterkt uenige i fjerningen av bemanningen. På den ene siden betviler de at kommunen sparer penger på det, da tilbudet på Singsås er det billigste kommunen gir innen institusjonsbasert omsorg. Det har de selv forelagt med tall.

– Så er det tryggheten til beboerne, og HMS og sikkerhet. Hva hvis brannalarmen går midt på natta? Det er ikke bare å få hjemmesykepleien dit raskt, sier Rønning.

Hun påpeker at hele prosessen skaper mye utrygghet og usikkerhet for dem som bor der.

– Forholder oss til vedtaket

Enhetsleder Kristin Grindstuen var på tjenestereise, men rådmann Knut Dukane svarer.

– Vi må forholde oss til vedtaket i kommunestyret. Det er helt klart. Det sier at vi skal foreta en gradvis utfasing av heldøgns bemanning. Det er forståelig at pårørendegruppa er opptatt av at tjenestetilbud er godt og trygt hele tida, det har vi full forståelse for. Men vedtaket er fattet, og det må vi forholde oss til.

Tallene viser at tilbudet på Singsås ikke er dyrt sammenlignet med de andre sentrene. Men Dukane påpeker at bildet er mer sammensatt enn som så. Tilbudet som gis i Singsås må ses opp mot tilbudet ellers i kommunen.

– Kan ikke gjøre noe med det

– Pårørende sier situasjonen skaper utrygghet blant beboerne. Hva sier dere til det?

– Vi har forsøkt å legge opp til en så god prosess som mulig, overfor brukerne og pårørende. Og gitt mest mulig informasjon om det som skjer. At de sitter igjen med en følelse av utrygghet, det er ikke så mye mer vi kan gjøre med det, sier rådmannen.

– Hvor fort iverksettes nedfasingen av bemanningen?

– Det har jeg ikke detaljinformasjon om. Forvaltningskontoret har oversikt over brukerne. Dette skal være en gradvis utfasing, i det ligger det ikke en bestemt dato. Det vil være avhengig av brukernes helsetilstand og andre forhold.