Karsksalen i forsamlingshuset Grendstuggu kan bli oppholdssted for kanadiske soldater under den store militærøvelsen Trident Juncture i oktober.

- Vi hadde skrevet kontrakt med franske soldater, men nå har de trukket seg fra øvelsen. I stedet ser det ut til at vi får 500 kanadiske soldater, sier styremedlem Bård Gåsbakk.

Fra Canada

Gåsbakk deltok på det svært godt besøkte folkemøtet torsdag kveld der Forsvaret orienterte om at 1500 kanadiske soldater og 250 fra HMK Garden kommer til Melhus og Midtre Gauldal. 500 er ventet til Gåsbakken i perioden 10. oktober til 30. oktober. Det var bare for noen dager siden at styret i Grendstuggu fikk vite at det ikke ble noe av kontrakten med de franske soldatene. Den kontrakten var verdt 50.000 kroner, og viktige kroner for styret i Grendstuggu som har prøvd ulike tiltak for å bedre samfunnshusets økonomi.

- Jeg må prøve å komme i kontakt med kanadierne for å få kontrakt med dem da, sier Gåsbakk som er overrasket over beskjeden om at kanadiere kommer i stedet.

500 soldater blir det ikke plass til i Grendstuggu, og mange soldater skal derfor plasseres i telt på jordene utenfor. Samfunnshuset har altså en karsksal, noe som også ble nevnt av Heimevernet som orienterte om den kommende øvelsen.

Ekstrainntekter

Hvorvidt soldatene får kjennskap til karsk er foreløpig ukjent, men soldatene skal i alle fall bespises mens de er på Gåsbakken. Forsvaret minnet om at øvelsen er en mulighet for lokale lag og butikker til å tjene noen ekstra kroner.

- Planen er å ha et møte for lag først på september, sier Gåsbakk.

Gåsbakk forteller at styret i Grendstuggu og så har tatt på seg å vaske 120 kjøretøy for å skaffe inntekter til forsamlingshuset.

Det er for øvrig ikke første gang Grendstuggu er blitt benyttet under en militærøvelse.

- I 1981 ble Grendstuggu også leid ut. Jeg husker at jeg syklet hit for å se på soldatene. Det var spennende, og jeg tror det blir spennende nå også, sier Gåsbakk.

Bedehuset ble også foreslått til utleie, men tilbakemeldinga var at soldatene ikke skulle huses i religiøse bygg fordi de tilhører ulike religioner, forteller Gåsbakk.

- Det er bare positivt at soldatene kommer hit, men det kan være litt skummelt for elevene på skolen, mener Gåsbakk.

Gåsbakk er også spent på hvordan det vil bli for soldatene å komme til ei bygd med sterke jakt- og skyttertradisjoner.

Forsvaret anslår at Melhus kan få en omsetning på 41 millioner kroner under øvelsen, men at det ikke er sikkert at alle kronene legges igjen i kommunen fordi regionale aktører er på banen.