Øysand eller Øysandan?

Nå skal det rette navnet fastsettes

Går 17.mai-toget på Øysand, Øysandan eller Øysanden? 

Nyheter

Heter det Øysand, Øysandan eller Øysanden? Ja, det strider øysandingene og Melhus kommune om.

For å få klarhet i navnespørsmålet, har Melhus kommune bedt om innspill. Dette er en del av prosessen med å få stadfestet stedsnavn slik at de kan brukes i offisielle sammenhenger som på kart.

Øysand velforening trommer mandag kveld sammen til møte for å diskutere navnespørsmålet. Leder Jon Sivert Gran synes fristen kommunen satt var knapp, og har fått den forlenget til 29. februar.

Etter de tilbakemeldingene han har fått, mener de innfødte at Øysand er det rette.

- Bygda heter Øysand, men jeg husker den tida da postnummeret var knyttet til Øysandan. Melhus kommune har begynt å kalle noen steder Øysanden, men det er ingen steder som heter verken Øysandan eller Øysanden, sier Gran.

Postkontoret var på ei tomt utskilt fra gården til Gran, og poståpneren het Nora Gran. Det lå like ved dagens Øysand camping.

- Det er ikke bare stranda som heter Øysand, men hele flata på 3000 mål. Det gamle navnet var Øy, og midt på 1800-tallet het hele flata Øy. Den gamle skolen het Øye skole. Da staten satte navn, brukte de en konstruksjon og så høres Øysandan litt trøndersk ut. På bokmål blir det Øysanden, sier Gran.

Møtet skal være i Øye grendahus som er den gamle skolen. Bygda har for øvrig eget 17. mai-tog.