- Det er litt spesielt at det for første gang ikke er referatforbud. Jeg mener at han bør få minst mulig oppmerksomhet. Han har sagt at han har tenkt å bruke rettssalen til å få oppmerksomhet i fase to, sier Knut Gravråk.

En av tre brødre

Gravråk var på Utøya sammen med to av sine brødre, og alle tre berget livet da Anders Behring Breivik drepte 69 og skadet mange andre. Han sitter i sentralstyret i AUF, og er første vararepresentant fra Sør-Trøndelag til Stortinget.

- Jeg så ham ikke i øynene på Utøya, sier Knut Gravråk.

26-åringen forflyttet seg mange steder på Utøya før han måtte legge på svøm. Han kom seg velberget over på den andre sida, og hjalp andre underveis i svømmeturen. I går fulgte han med på fengslingsmøtet via nettet. Under intervjuet bruker Knut Gravråk aldri navnet på 32-åringen, og omtaler ham som «han».

- At han skulle få møte i tingretten selv, kom brått på, og det var derfor ikke aktuelt for meg å møte i retten. Fengslingsmøtene er en kort affære, og for meg var det ikke et voldsomt behov for å se ham i en slik setting. Jeg har stor forståelse for at det kan være noe annet for andre. Vi får tilbud om å delta, og vi får råd om hvordan vi bør forholde oss, sier Gravråk.

Knut Gravråk sier at han er veldig fornøyd med at dommeren stoppet Behring Breivik da han henvendte seg til de pårørende.

Om rettssaken

Gravråk har ikke bestemt seg for om han skal være til stede under rettssaken, men han sier at det er litt tidlig å bestemme seg. Knut bor for øvrig i samme kollektiv som broren Bernt Ludvik, og de bor i Trondheim. Lillebroren Annar bor hjemme, og går på Lundamo ungdomsskole.

- Det er en diskusjon om rettssaken skal ta hensyn til oss som var der, og ikke bli et sirkus. En må ha veldig respekt for at dette er en sak med stor offentlig oppmerksomhet. Det finnes en balansegang mellom det å rapportere fra retten og at han ikke får sette dagsorden. Han må bli behandlet for det han er. Han er en massedrapsmann, sier Gravråk.

Gravråk føler at det er greit ha distanse til saken, og han sier at han er spent på hvordan det blir den dagen gjerningsmannen er mer tilgjengelig for pressen.

Nylig på Stortinget

I går var Gravråk på jobb som betongbilkjører igjen etter at han i tre uker har møtt på Stortinget som vararepresentant for Eva Kristin Hansen. Mens han var på Stortinget, var det høring om terrorsaken, og justisministeren trakk seg.

- Jeg mener at det er veldig viktig når vi diskuterer om noe skulle ha vært gjort annerledes, at vi tenker på framtida. Det endrer ingenting om vi skal være etterpåklok. Det viktigste er at debatten ikke sporer av, og fjerner ansvaret fra gjerningsmannen. Det kan ikke nevnes nok, sier Gravråk.