Ny minnegudstjeneste for trafikkofre

Helt siden begynnelsen av 2000-tallet har det vært arrangert minnemarkeringer ved Horg kirke.

Fra en tidligere minnegudstjeneste i Horg kirke.  Foto: Harald Danielsen

Nyheter

Søndag 27. januar blir det ny minnegudstjeneste for trafikkofre i Horg kirke. Dette er en tradisjon som menighetsrådet i Horg har sammen med Sør-Trøndelag fylkeslag av Personskadeforbundet LNT.

Vanligvis har gudstjenesten og lysmarkeringen funnet sted på Verdensminnedagen for trafikkofre, som er tredje søndag i november. Men i år er den flyttet til 27. januar.

Kor og konfirmanter

To kor deltar i gudstjenesten. Det er Trondheim politikor og et kor av trafikkskadde. Det blir appell av Audun Vårvik, som er trafikk-koordinator i Trøndelag politidistrikt. Etterpå inviterer menighetsrådet i Horg til kirkekaffe på Lundamo misjonshus.

Konfirmantene i Horg og Flå er med på arrangementet, og skal tenne lys. Leder i Sør- Trøndelag fylkeslag av Personskadeforbundet LTN, Ann K. Aune, møtte konfirmantene 15. og 16. januar til et foredrag, sammen med hennes trafikkskadde sønn Christian Aune Sørlie.

Ann K. Aune fortviler over at det har vært mange ulykker langs E6 det siste halve året.

– Mange er preget av det som har skjedd. I alt 108 mistet livet i trafikken i 2018, forklarer Aune.

Forebyggende

Hun sier en slik minnegudstjeneste er viktig i det forebyggende arbeidet, og at det nytter å engasjere ungdom.

– Vi ønsker å begrense skader og tapte liv i trafikken, i tillegg til at vi vil minnes de som er borte, sier Ann K. Aune.

– Hvilke reaksjoner får dere fra ungdom som hører deres historie?

– De er veldig lydhøre og interesserte. Det vekker mange tanker, og de er ivrige til å spørre, sier hun.

Minnegudstjenesten i Horg kirke er den eneste som Personskadeforbundet LNT arrangerer i Sør-Trøndelag. Den ble ikke holdt i 2017 og 2018, delvis på grunn av liten interesse og fordi det ikke passet for konfirmantene sist høst.

Minnegudstjenesten avsluttes med lysmarkering, og hvis Utrykningspolitiet har anledning blir også E6 stengt ei kort stund.


Glatte veier og mye snø

Flere skademeldinger etter januarværet

Statistikk fra forsikringsselskap viser en økning i antall skademeldinger.