Tour de France-deltaker Atle Kvålsvoll fra Melhus kom tidligere i uka på besøk til Idrettsveien bofellesskap for å motivere gjengen som stiller til start i sykkelløpet Birkebeinerrittet. For flere av deltakerne er den største seieren å komme seg til startstreken.

Lagfølelse

– Atle Kvålsvoll sa noe stort om å vinne som lag. Gjennom årene vi har deltatt i Birkebeinerrittet, har vi fått 100 gjennom løpet. Når deltakerne får på startnummeret, er de i mål, sier avdelingsleder Marit Leer Øyaas.

INSPIRASJONSKILDE: At selveste Tour de France-deltaker Atle Kvålsvoll kom for å inspirere, ble godt mottatt av blant annet Trond Olderøyås. Foto: Idrettsveien bofellesskap

Deltakerne forteller at det var stor stas å få sykkeleneren på besøk, og spesielt det å få høre hvor viktig det er å kunne ta en seier som lag. Nettopp lagfølelsen er det som understrekes hos Idrettsveien bofellesskap der brukerne sliter med psykiske problemer og rus.

I år er 22 brukere og ansatte er med til Birken, og det er for sjette år på rad at de deltar på sykkelløpet. Åtte stiller i Helbirken på 8,6 mil, mens resten skal være med i Halvbirken som er 4,1 mil lang. I forkant har deltakerne syklet fra april til august både innendørs og utendørs.

Trening hjelper

– Jeg kjenner meg mye sterkere i kroppen av å være med på syklinga, og jeg henter meg inn mye fortere enn før. I starten var det et pes, men det er godt å kjenne seg fysisk sliten, sier Aron Nørstebø.

Daniel Homstad og Trond Olderøyås synes det er fint å ha et mål for treninga.

– En får bedre kondisjon av dette enn å sitte og drikke kaffe, sier Homstad.

Trond Olderøyås forteller at aktivitetene fører til at de kjenner seg som en stor familie.

– Jeg vet ikke hvordan det ville ha blitt uten Idrettsveien bofellesskap, sier Olderøyås.

Ikke alle skal tråkke på sykkel, og heiagjengen er også viktig, forteller avdelingsleder Marit Leer Øyaas.

Finansiering

For å senke terskelen for deltakelse og unngå utstyrshysteri, har brukere og ansatte stått på for å få tak i utstyr. Lions club har gitt bidrag, og så har brukerne vært på Buen omsorgssenter der de solgt kaffe og vafler samt spilt spill med beboerne. I tillegg får de låne bussen til Brekkåsen idrettsbarnehage, og ansatte bidrar med dugnadsinnsats.

Fysisk aktivitet er vektlagt i tilbudet Melhus kommune gir til denne gruppen brukere.

Aktivitetsansvarlig Stian Falch forteller at de sykler ofte, og at de også deltar i aktiviteter som NM i gatefotball. I fjor gikk de på Galdhøpiggen, og i år hadde de villmarkscamp ved Femunden. Tidligere lensmann Monica Brækken var med på den turen, og har ifølge avdelingsleder Leer Øyaas meldt seg som evig frivillig.

Utmerkelse

Fredag kveld er brukere og ansatte på plass på Lillehammer, og der skal også Idrettsveien trippel deles ut. Da får de som har deltatt på NM i gatefotball, villmarkscampen ved Femunden og Birken en utmerkelse.

Siden ikke alle kan delta i like stor grad, teller det også å ha vært med i støtteapparatet. Flere brukere ligger an til å få den utmerkelsen.

– Det er fint å kunne hente fram de gode opplevelsene når de vanskelige dagene er der for brukerne, sier Leer Øyaas.

Pilegrimstur

En annen effekt av den fysiske aktiviteten ifølge Leer Øyaas, er lavt sykefravær blant de ansatte.

Hårete mål er de ansatte ikke redde for å sette. Nå er de i gang med å forberede en femdagers tur neste år langs pilegrimsveien i Spania og Ler Øyaas forteller at de skal ha basecamp slik at turdeltakerne kan gå så lange turer de selv ønsker.

Finansieringsplanen er også klar: Idrettsveien bofellesskap har tatt på seg å male bygget de holder til i. Bygget er kommunalt og ligger i Melhus sentrum.

Tidligere har brukere og ansatte innredet et loftsrom i bygget, og der samles brukerne ofte til ulike aktiviteter og for å bygge lagsfølelse.

Idrettsveien bofellesskap har i underkant av 50 brukere. Noen av disse er på jobb eller skole på dagtid.

– Vi har jobbet mye med å skaffe dugnadsarbeid fordi det ikke er alle som kan stå i jobb. Blant oppgavene vi tar på oss, er plenslåing, strøing og måking i Losjevegen, sier Falch.

Hver mandag går brukere og ansatte tur, og da plukkes det søppel samtidig. Andre hjelper eldre med ulike gjøremål.

– Med målet om at folk skal bo 100 år i eget hjem, vil det bli behov for flere hender. Vi er åpen for flere oppdrag, sier Ler Øyaas.