Enhetsleder Jakob Storrø i Melhus kommune anslår at kommunen må ut med 20 millioner kroner for å legge om ledningsnettet for vann og kloakk når ny E6 mellom Melhus sentrum og Kvål skal bygges. Byggestarten er av Nye Veier anslått å skje neste høst.

Blir berørt

– Dette er et veldig grovt anslag, og jeg vet ikke helt nøyaktig hva ny E6 vil koste Melhus kommune. Men vi vet at Melhus kommune kommer til å bli berørt, og prislappen kan være alt fra en million kroner og oppover, sier enhetsleder Jakob Storrø i Melhus kommune.

DYRERE TIDER: Enhetsleder Jakob Storrø (t.h.) orienterte i Melhus formannskap blant annet ordfører Gunnar Krogstad og varaordfører Stine Estenstad om utfordringer for teknisk drift.

Under møtet for Melhus formannskap fortalte Storrø at summen kan bli 20 millioner kroner, og Storrø sier til Trønderbladet at det foreløpig er uklart om Melhus kommune må ta hele regninga eller om noe vil bli betalt av Nye Veier. Fordeling av kostnader skal avtales i forhandlinger ifølge Storrø.

Kommunen er i gang med å skaffe seg oversikt over hvordan E6-bygginga vil påvirke dagens rør for vann og avløp mellom Melhus sentrum og Kvål.

– Noe må legges om og det kan bli behov for nye rør. Det er mulig at rør må dimensjoneres slik at vi er forberedt for framtida, sier Storrø.

Storrø forteller at kommunen har satt en frist overfor Nye Veier for tilbakemelding slik at kommunens konsulent rekker å forberede en oversikt over hva det er behov for når det gjelder omlegging av rør og nye rør for å ivareta kommunens interesser.

Kommunen må også forberede seg på at innbyggerne skal ha vann og kloakkavløp hele tida mens veibygginga pågår, og det skal også forberedes løsninger for å håndtere overvann som kommer fra ny E6. Vann som står i veibanen kan være fatalt når kjøretøy kommer i over 90 km/t.

Innbyggerne betaler?

Når kommunen bygger ut infrastruktur som vann- og avløpsrør, skjer det til selvkost. Det innebærer at innbyggerne skal betale kostnadene gjennom kommunale avgifter. Kommunen skal ikke gå med overskudd på dette, og avgiftene skal dekke de utgiftene kommunen har til blant annet lønn. Dermed kan Melhus kommunes innbyggere bli belastet med 20 millioner kroner som følge av E6-utbygginga.

E6-bygginga kommer i tillegg til andre store oppgaver kommunen er i gang med når det gjelder vann og avløp.

Alt dette skal finansieres gjennom kommunale avgifter, og Storrø reiste spørsmålet om det finnes en smerteterskel for hvor høye vann- og kloakkavgiftene kan bli.

– Vi må ta hensyn til det totale avgiftstrykket og vi må også levere tjenester til innbyggerne. Kommunen skal ha gode tjenester, men vi må prøve å få gebyrene lavest mulig, sier ordfører Gunnar Krogstad (Ap) etter møtet. At det nå kommer store prosjekter innen vann og avløp, tror Krogstad blant annet skyldes at kommunen gjorde få investeringer i perioden fram til år 2000.

Når det gjelder utgiftene kommunen pådrar seg som følge av E6-bygginga, mener Krogstad at fylkesmannen burde gi ekstra tilskudd slik Ørlandet har fått i forbindelse med kampflybasen fordi ny E6 gjennom kommunen til å bli en stor investering.

Ansetter ingeniører

Siden 2013 har teknisk drift i Melhus kommune mistet 7–8 ingeniører. Enhetsleder Jakob Storrø opplyser at to ingeniører er blitt pensjonister, mens 5–6 har gått til privat næringsliv. Sykefraværet er på rundt sju prosent og langtidssykemeldte utgjør 2,5 årsverk. Trønderbladet skrev i tirsdagsavisa at Melhus kommune sliter med å få tak i nok ingeniører innen vann og avløp, og det inntrykket bekreftet Storrø da han tirsdag orienterte formannskapet.

I august har kommunen annonsert etter vann- og avløpsingeniører, og deriblant etter prosjektleder som skal ta seg av vann og avløp når ny E6 skal bygges. Erfaringa til kommunen er at nyutdannede ofte blir bare noen få år før de søker seg bort på grunn av ønsket om høyere lønn og flere utfordringer. Seniorkompetanse er derfor noe kommunen også ønsker seg ifølge Storrø, og da både internt og eksternt. Teknisk etat kjøper også inn konsulenttjenester.

I formannskapsmøtet sa rådmann Katrine Lereggen at lønn er et moment, men at det var flere sider ved lønnsøkning som rekrutteringstiltak som kunne være problematisk. Det ene var at dersom Melhus kommune ga økt lønn til VA-ingeniører, ville nabokommuner følge opp og at den da var like langt igjen. Ett annet moment rådmannen nevnte at det også skal tas hensyn til grupper som sykepleiere. Siden vann- og avløpssektoren drives til selvkost, vil lønnsøkninger måtte dekkes inn via økte avgifter, pekte enhetsleder Jakob Storrø.

Kommunen vurderer å omorganisere teknisk drift fra å ha fem fagledere til å ha to avdelinger med hver sin leder samt etablere en driftssentral som lokaliseres til Hofstad næringspark.