Hvem fra Arbeiderpartiet vil stille som partiets førstekandidat, og dermed også kandidat til å bli ordfører?

- 20 år for sent

– Nei, det har vært avklart for flere år siden. Hovedgrunnen for min del, er at det er 20 år for sent, sier Bogen som fyller 72 om noen få dager.

USIKKER: Torstein Rognes har ennå ikke bestemt seg for om han vil stille på Arbeiderpartiets liste til neste års valg.

Rognes er usikker

Torstein Rognes er også høyt oppe på lista i Arbeiderpartiet, og er inne i sin andre periode i kommunestyret. Han har ikke bestemt seg for om han ønsker å stå på lista til neste års valg.

– Jeg er i tenkeboksen ennå. Jeg har ikke tatt et helt klart standpunkt ennå. Det er en vurdering som jeg må gruble litt på, sier Rognes.

Sjefen for Gaula natursenter sier at grunnen er at det å være aktiv i kommunepolitikken krever tid og engasjement. Og han erkjenner at også jobben krever sitt.

– Hvis jeg skal fortsette, vil jeg gjøre det skikkelig. Hvis man skal gå inn i lokalpolitikken, er ikke det noe man bør gjøre halvhjertet, mener jeg. Det krever litt.

Ordknapp Jonli

Partiets leder Lars Jonli har ikke mye å berette heller. Han mener den politiske plattformen er det viktigste å få på plass nå, før man begynner å fokusere på hvem som blir toppkandidaten. Nominasjonslistene er ikke klare, men Jonli forteller at de har satt ned en nominasjonskomité, som har satt i gang arbeidet med å fylle opp lista med kandidater.

– Vi har et klart mål mot valget: Vi vil komme tilbake i posisjon, hvor vi kan påvirke.

Jonli sier at de har som utgangspunkt å danne ei flertallsgruppe med sine samarbeidspartnere: KrF, Venstre og muligens SV, som datt ut av kommunestyret ved forrige valg.

– Hva tenker du om situasjonen for dagens flertallsgruppe?

– Det vil jeg ikke uttale meg så mye om. Men jeg registrerer at ordfører Moen har sine utfordringer.

– Er dere åpen for nye konstellasjoner?

– Ingen kommentar.

Tror på jevnt valg

Aina Bogen tror valget blir jevnt, og tror ikke det kommer dramatiske endringer. Hun er ikke uenig i at Arbeiderpartiet i mange av de store sakene har vært enig med gruppa som styrer.

– Jeg synes vi har hatt et godt samarbeid. De store sakene har det vært enighet om. For eksempel industriområde sør, tenker jeg er det viktigste jeg har vært med på som politiker som handler om utvikling. Det er ganske stor enighet om de store linjene.

Bogen synes det er riktig og viktig med godt samarbeid og evnen til å finne gode løsninger i lokalpolitikken. Hun peker på helseplanen, som fortsatt gjelder, syv år etter de innførte den. Barnehagen på Støren har de vært enige om, det samme med salg av Korsen og avvikling av eiendommer. Men eiendomsskatten ble de ikke enige om i fjor.

– Det er ikke sånn at Arbeiderpartiet vil ha mest mulig eiendomsskatt. Men ved siste budsjett syntes vi det rammet de mest sårbare innbyggerne for mye å kutte eiendomsskatten ned til to promille, da tenker jeg på områdene helse og skole.