– Det ser helt forferdelig ut i elva og det lukter ille. Jeg håper at oljen ikke renner ut i Gaustadvatnet fordi mange fisker der, sier Jorunn Stokkaune som bor i Sagtunet sameie på Korsvegen.

Ved boligområde

Flere ganger daglig går hun tur langs Bøvra, og fredag morgen var hun igjen på tur ettersom hunden til datteren skulle luftes. Torsdag var fargenyansene i Bøvra mange, mens Bøvra ser mer svart ut på fredag. Én av fargene var sterk grønn, og fargen skyldes at Melhus kommune tok prøver for å finne ut hvor oljen kunne stamme fra. Nede ved oljelensa ligger det store svarte klumper. Sagtunet sameie ligger ved Bøvra, og på motsatt side går stien mellom Hølonda helsehus og helsebrygga.

MISFARGET: Elva Bøvra ser helt svart ut etter oljeutslippet.

– Hvis kommunen har funnet årsaken til oljeutslippet, er det bra. Bøvra skulle jo være en perle, sier Stokkaune.

Privat virksomhet

Melhus kommune mener å ha funnet årsaken til oljeutslippet i elva Bøvra som renner ut i Gaustadvatnet. Teknisk sjef Jakob Storrø sier at kommunen vet hvilken virksomhet som har forårsaket oljeutslippet, men at kommunen ikke ønsker at navnet på virksomheten skal komme ut. Kommunen avviser at utslippet kommer fra en kommunal virksomhet, og opplyser at utslippet er fra en privat virksomhet på Korsvegen.

– Det er en virksomhet som har hatt et uhell i et rom i en bygning. Virksomheten har oljeutskiller der oljen skulle samles opp, men det viser seg at det er hull i et rør. Alt tyder på at vi har funnet en forklaring på utslippet denne gangen og et tidligere utslipp, sier Storrø.

I 2016 ble det også oppdaget oljeutslipp i Bøvra, men da klarte ikke kommunen å finne kilden ifølge miljøvernrådgiver Jan Henrik Dahl. Da ble avløpsnettet, oljeutskillere og sagbrukstomta saumfart, og sagbrukstomta ble da frikjent. Dahl er for tida på ferie, men er blitt holdt orientert av teknisk etat om utslippet. Nå mener kommunen at det er klart hvor oljen kommer fra, og mye tyder på at det kommer fra en virksomhet som driver med verkstedpreget aktivitet.

Lenser

Storrø forteller at brannvesenet har lagt ut lenser for å hindre at oljesøl renner ut i Gaustadvatnet.

– Oljeutslippet er verst for fuglene. Lensa vil bli liggende i sommer. Dessuten må vi ha maskin som skal grave langs kantene i elva, sier Storrø.

Hvor mye olje som har rent ut, er ifølge Storrø ikke klart.

– Det kommer til å bli ei stor regning til forurenser siden forurenser må betale for oppryddinga, sier Storrø.