Mandag morgen fikk Silje Anita Bye se noe under Osøybrua over Gaula som hun aldri hadde sett før.

Filmet fra brua

- Det sto omtrent 20 lakser under brua. Etter at jeg fikk filmet dem, så jeg at det kom enda flere slik at det var et sted mellom 20 og 30. Jeg snakket med naboen og skotske fiskere, og de hadde aldri sett noe lignende, sier Bye som bor på Bjørgen.

Bye forteller at laksene lå på rekke og rad, og at det så ut som at de solte seg.

- Det var kjempeartig å se dette, sier Bye.

Elvevannet er helt klart, og Bye forteller at det er brukbart med elvevann ved Osøybrua mens det ser verre ut nedover Gaula.

Bye er en ivrig fisker, men har aldri fått laks på kroken. Derimot har hun fisket både i bekker og vann i fjellet og ute på sjøen.

For tida er det lite vann i Gaula, og Gaula fiskeforvaltning har innført lettfiske når det er lav vannføring ved målepunktet i Gaulfossen. Fortsatt er det lite vannføring, og det får konsekvenser for redskapsbruken.  Lettfisket oppheves når det er minst 25 m3 i sekundet, og for tida er vannføringa under gjennomsnittlig vannføring.

Trønderbladet fikk tidligere i sommer høre fra Støren jeger- og fiskerforening at det var observert en stor stim med laks ved Udduvollbrua. Torstein Rognes som er daglig leder for Gaula fiskeforvaltning, fortalte at en årsak til at laks blir stående i en stim ved Udduvollbrua, er at laksene er i ferd med å venne seg til ferskvann. Lav vannføring kan også føre til at lakser blir stående i flokk mens de venter på et regnskyll.

Laksebørsen

Laksebørsen som føres av Gaula natursenter, viser at det tas laks i Gaula likevel. I løpet av de to første dagene i juli er det meldt inn 42 oppfiskede lakser. Hittil i sesongen er 70 prosent av laksene tatt med flue, mens 16 prosent er tatt med mark. 11 prosent er tatt med sluk og 2 prosent med wobbler. Nesten hver tredje laks har hatt lus. Litt under halvparten av laksene er satt ut igjen.