– Jeg så det som en selvfølge at vi skulle få bredbånd slik at vi kommer oss på internett da vi flyttet hit. Uten bredbånd er det som å gå 100 år tilbake i tid, sier Helge Løvseth (56).

Nyinnflyttet

11. mai flyttet han inn i boligfeltet Brustuggu i Gaudalen like ved Hovin sentrum. Tidligere bodde Løvseth på Lundamo, og hadde bredbånd der.

Feltet skal når det er ferdig utbygd, få omtrent 40 boliger. Boligene ligger samlet i et lite område, og langt fra usentralt. Løvseth forteller at utbyggeren har lagt ned trekkrør slik at beboerne skulle slippe graving når fiberkabler skulle legges.

– Jeg tok kontakt med Telenor da jeg fikk vite datoen for når vi kunne flytte inn, og montøren skulle komme 11. mai. Men så fikk jeg beskjed fra teknisk avdeling i Telenor at Telenor ikke var interessert. Det hørtes ut som at Gaudalen var en avsides plass, forteller Løvseth.

UTEN NETT: Haldor Sørløkken (60) og Helge Løvseth (56) er oppgitt over at de ikke får nettilgang i det nye boligfeltet på Hovin.

Koblingsboks like ved

Løvseth fikk beskjed om å ta kontakt med Eltel, og etter å ha blitt feilkoblet slik at han ble satt over til Nordland, fikk han beskjed fra Telenor-avdelinga i Trøndelag at Telenor syntes det var for dyrt å legge inn bredbånd i det nye boligfeltet.

– Det er snakk om bare 200 meter fram til koblingsboksen, og Telenor-sentralen er jo borti krysset, sier Løvseth.

Da Trønderbladet var på Hovin for å intervjue Løvseth, kom naboen Haldor Sørløkken (60) som også har flyttet inn i det nye boligfeltet. Sørløkken er også oppgitt over at det ikke er lagt inn bredbånd. Han jobber i Relacom, og forteller at Relacom har sendt tilbud til NTE om innlegging av bredbånd. Så langt har han ikke hørt noe fra NTE. Nettilgang via Viasat har Løvseth også undersøkt, og Løvseth fikk opplyst at en parabolløsning ikke var noe Viasat ville anbefale.

– Alt skal jo digitaliseres nå til dags slik at en er avhengig av internett. Ei dame i nabolaget er fra Latvia, og hun fikk beskjed om å ta norskkurs på nett. Men hvordan skal hun få tatt det når hun ikke har nettilgang. Det er dyrt å bruke nettet på mobilen, sier Løvseth og Sørløkken legger til at det trådløse nettet via mobilen går tregere på ettermiddagen når mange skal utpå nettet.

Løvseth mener at siden Telenor går med millioner i overskudd, burde selskapet ta seg råd til å legge inn bredbånd på Hovin.

– Det skal komme 40 boenheter til her og beboerne i det gamle feltet har nett. Vi har fått høre at det er plenty med ledige linjer, forklarer Løvseth.

Løvseth har også vært i kontakt med Melhus kommune i håp om at kommunen vil trø til med bredbåndhjelp.

Vil se på saken på nytt

Trønderbladet har kontaktet Telenor, og informasjonssjef Magnus Line i Telenor Norge svarer slik:

– Jeg må først få si at vi er glad for beboernes initiativ og ønske om å få fiber fra Telenor. Vi vil se på muligheten for å bygge fiber i feltet på ny, men først må vi gjøre et kostnadsestimat. Uten at jeg kan garantere det i dette tilfellet, har Telenor også praksis for å bygge ut bredbånd i spleiselag med kommuner og fylkeskommuner. Det er også mulig å realisere fiber med noe dugnadsinnsats fra beboerne. Nå skal vi se grundig på hva fiber vil koste i området og komme tilbake til beboerne med en anbefaling.

Ordfører uten bredbånd

Melhus kommune mangler bredbåndsdekning flere steder, forteller ordfører Gunnar Krogstad (Ap). Krogstad bor selv på Hovin, og da i Krogstadvegen.

– Jeg skulle ønske at jeg hadde bredbånd jeg også. Uten bredbånd blir det en fortvilt situasjon fordi elever ikke får brukt It's learning og det blir mer og mer aktuelt med velferdsteknologi og trygghetsalarmer. Jeg mener at samfunnet burde ta seg råd til å bygge ut bredbånd, men Melhus kommune alene har ikke penger til å legge bredbånd overalt i kommunen, sier Krogstad.

Når det gjelder situasjonen for Brustuggu, sier Krogstad at han ikke kjenner til saken og at han ikke var klar over at det ikke er bredbånddekning der. Imidlertid mener Krogstad at kommunen er i stadig dialog med leverandører og fylkeskommunen om utbygging. Kommunestyret har nylig vedtatt å bruke to millioner kroner av overskuddet fra i fjor til bredbåndsdekning på Gåsbakken, og der blir det et spleiselag med teleoperatører.

– På Gåsbakken var det en avtale med en utbygger av mobilnett, men denne ga ikke resultat. Da åpnet det seg mulighet for fiberkabel gjennom et spleiselag. Situasjonen på Gåsbakken er den at en skole og institusjonen Gilantunet også mangler bredbånd, sier Krogstad.