16. mai var Ingulf Andersen fra Soknedal på vei til hytta si ved Tildertjønnin i Frøsetmarka. Med seg hadde han elghunden Smirre. Den syv år gamle hannen gikk med kløv og var festet i bånd til eierens ryggsekk.

Plutselig dukket en elg opp foran Andersen og turkameraten. Naturlig nok slo jaktinstinktet til Smirre inn, som slet seg løs fra eieren og satte av gårde etter skogens konge.

- Kløven var lastet med seks kilo utstyr og båndet hang fortsatt på da han stakk av. Der og da tenkte jeg at det var særdeles ugunstig. Han kunne sette seg fast, og i verste fall være uten vann i flere dager. Det hadde vært slutten for Smirre, forteller Andersen til Trønderbladet.

Etterlysning på Facebook

Soknedalingen ble stående og vente på at hunden skulle komme tilbake. Som regel returnerer hunder tilbake i sporet sitt. Det skjedde ikke, og Andersen valgte å fortsette letingen dagen etter.

- 17. mai fulgte vi sporet så langt det lot seg gjøre. Men vi verken hørte eller så noe til ham. Et par døgn på rømmen er ikke unormalt, men med alt utstyret festet på seg, begynte jeg å bli bekymret, sier Andersen.

Hundeeieren valgte etter hvert å legge ut en etterlysning på ulike Facebook-sider. Responsen var enorm, og folk i hele distriktet delte meldingen.

- Til slutt tror jeg alle på Lundamo, Hovin, Støren, Soknedal og folk med hytte ved Samsjøen, var klar over forsvinningen, sier han.

- Elgjakt til høsten likevel

Så kom endelig gladnyheten Andersen nærmest hadde gitt opp å få. Mandag denne uken ringte telefonen. I den andre enden kunne Rune Ivar Bjørset meddele at han hadde funnet Smirre ved Tilderberga, cirka to kilometer fra hytta til Andersen.

- Rune Ivar var i marka og trente da han hørte noen lyder. Da han plystret hørte han bjeffing og gikk etter lyden. Der møtte han Smirre, som fortsatt hadde på seg kløven med alt utstyret og båndet på slep, forteller Andersen.

Etter fem dager på rømmen ble altså Andersen og Smirre lykkelig gjenforent. Gleden var naturligvis stor hos både eier og hund.

- Det var overveldende artig å få han tilbake. Jeg hadde egentlig mistet troen den siste dagen. Nå blir det elgjakt til høsten likevel, sier han fornøyd.

- Alternativet kunne vært så mye verre. Han kunne satt seg fast og blitt pint i hjel. Elgen kunne også sparket ham til døde, legger han til.

Får ekstra pleie hjemme i Soknedal

Andersen forteller at Smirre nå får ekstra pleie og omsorg hjemme i Soknedalen.

- For at han skal få tilbake normale funksjoner fôrer jeg han ofte og lite. Det er viktig at han ikke overspiser. Han er såpass frisk og rask at jeg ikke bryr meg om å ta han med til dyrlegen, sier Andersen.

På Facebook-siden sin har han lagt ut bilde av seg selv, Rune Ivar Bjørset og Smirre fra dagen hunden ble funnet. I bildeteksten takker han alle i nærområdet som har hjulpet til med letingen.