Sykepleierne Modgirl Keino og John Magiri fra vennskapskommunen Taveta i Kenya har kommet til Melhus gjennom utveksling i Fredskorpset.

Ulike arbeidsoppgaver

Melhus er med i en treårig prosjektperiode, og er kommet snart halvveis. Det opplyste rådgiver Kristin Fosseide til Melhus kommunestyre som ble presentert for de to nye Fredskorpsdeltakerne under det siste kommunestyremøtet som var tirsdag i forrige uke. Keino og Magiri ankom Melhus forrige uke, og har naturlig nok ikke rukket å lære så mye om den nye kommunen ennå.

Fosseide opplyser til Trønderbladet at de to nyankomne skal jobbe med psykisk utviklingshemmede på steder som Melhus arbeidssenter og i bokollektivet lensmannsgården, på helsestasjonen med spesielt fokus på skolehelsetjenesten og på Buen der fokuset vil være dagsenter, hjemmetjeneste og korttidsavdeling.

Samarbeid

I mange år har Melhus hatt samarbeid med Taveta i Kenya. Samarbeidet har blant annet resultert i at ungdomsrådet har støttet et barnehjem og at kommunen har hjulpet til med avfallshåndtering og utvikling av en markedsplass. Ansatte og politikere fra Melhus har vært i Taveta, og det har kommet innbyggere fra Taveta til Melhus som en del av utvekslinga. Nylig var lederen for barnehjemmet på besøk i Melhus.

Melhus kommune har også ønsket å sende noen gjennom Fredskorpset, og sykepleierne Ingrid Oliane Hundvedbakke Hårstad (27) og Annabel Hansen (29) har nettopp kommet tilbake fra ett år som fredskorpsere på vegne av Melhus. De to er bosatt i Trondheim, og kommer fra henholdsvis Oppdal og Bamble.

– Melhus kommunes fredskorpsprosjekt er innenfor primærhelsetjenesten, og har som mål om å forbedre tjenesten på alle nivåer- både til gravide, nyfødte, barn, funksjonshemmede og eldre. Forbedret helse til eldre er det området vi har oppnådd mest. Vi har samarbeidet med ansatte på Taveta Sub County Hospital og med frivillige innen helse, og laget en database med navn og informasjon over de over 65 år i Taveta. I tillegg så vi behovet for økt informasjon om ivaretakelse av de eldre, fortalte de to til Melhus kommunestyre.

Ingrid Oliane Hundvedbakke Hårstad og Annabel Hansen på jobb i Taveta i Kenya. Foto: privat

Utfordringer

De fortalte også om utfordringer som at de innfødte hadde et annet syn på tid enn vi i Norge har, og at det ikke var så lett å ta seg fram i terrenget. Informasjon om familieplanlegging var heller ikke så lett av kulturelle årsaker, fortalte de. Ett annet moment de nevnte var at det var sykepleierstreik i Kenya i seks måneder slik at de fleste offentlige sykehus var stengt.