– Vi ønsker oss klatreborg fordi da har vi mer å gjøre i friminuttene. Det er ikke så mye å holde på med i skolegården, og det nyeste er klatreveggen. Fotball er fint, men en kan bli lei av det, sier Håkon (12) som er elev ved Høyeggen skole.

Klatretårnet i skolegården har stått der så lenge de har vært elever på Høyeggen skole, og ellers har det ikke kommet til så mye nytt.

– Jeg synes unger skal ha noe å gjøre i friminuttene, sier Shogun (12).

Nesten to millioner

Melhus kommunestyre bevilget tirsdag kveld penger til lekeapparater på skoler, og bevilgninga har vakt jubel både på Høyeggen skole og Eid skole. Bevilgninga er på 1,24 millioner kroner til Høyeggen og 0,6 millioner kroner til Eid skole. Sistnevnte ble til etter at Merethe Moum (Melhuslista) tok opp at ikke bare Høyeggen skole trenger nye lekeapparater. Etter at flertallsgruppa hadde hatt gruppemøte, fikk forslaget om bevilgning til Eid skole full støtte. Millionstøtten er hentet fra fjorårsoverskuddet til Melhus kommune som ble på 24,5 millioner kroner.

Begge skolene har hatt svært lite utvalg i lekeapparater i skolegården, og har ikke stått på lista for skoler som skulle få erstattet lekeapparater som var blitt fjernet etter at kommunen sjekket tilstanden på lekeapparater i skolegårder. Årsaken til at de ikke sto på lista var at disse to skolene ikke hadde noen lekeapparater og dermed ingenting som skulle erstattes.

KLATRETÅRN: Ute i skolegården har elevene et klatretårn, og det har stått der i mange år forteller elever og en av lærerne.

Betyr mye

– Det blir mer å finne på når vi får penger til lekeapparater, og da slipper vi å sitte under tak og kjede oss. Vi gleder oss på vegne av dem som starter på skolen og de elevene som skal gå her i årene framover, sier Brikt (12) og Sandra (13) legger til at det er viktig med lekeapparater for å ha det gøy.

Rektor/virksomhetsleder Trine Halsaunet forteller at det var tilfeldig at hun oppdaget at det var mulig for skolen å melde inn behov for lekeapparater.

– Bevilgninga er veldig bra for oss. Sammen med elevrådet har vi satt opp ei ønskeliste, og på den står klatreborg og belysning, sier Halsaunet.

Korsvegen

Jubel er det også på Eid skole som er for elever på 1.–10. trinn.

– Det er helt utrolig at vi får penger, sier rektor/virksomhetsleder Grete Thomassen Dalen.

Foreldrenes arbeidsutvalg (FAU) og elevrådet hadde allerede sett på uteområdet, og Thomassen Dalen forteller at elevrådet har foreslått en park med sittebenker og sandvolleybane. Klatrestativ kan også være aktuelt, mener Thomassen Dalen.

EID SKOLE: Skolen på Korsvegen har 1.-10. trinn, og har felles skolegård. I skolegården er det en disse, ballbinge og ballplass. Om vinteren kan elevene bruke ishockeybanen.

– Dette trodde vi var at vi ikke hadde noen mulighet til å realisere. Nå skal vi sette oss ned sammen med elevene og ta en gjennomgang av uteområdet. Vi skal også ordne opp sandkassa, sier Thomassen Dalen.

Før kommunestyremøtet hadde FAU samlet inn 65.000 kroner til skolegården, men Merethe Moum (Melhuslista) poengterte i kommunestyremøtet at det er en offentlig oppgave å sørge for lekeapparater. Eid skole har både skog og båthus i nærheten, men rektoren/virksomhetslederen mener det er viktig å ha noe i skolegården som elevene kan holde på med i friminutter.