23-åring fra Singsås nådde toppen av Mount Everest

Er tidenes yngste nordmann på toppen.

De var seks klatrere og sju sherpaer i turfølget som nådde toppen onsdag morgen.  Foto: Ole Hovstad/Instagram

Nyheter

Onsdag fullførte 23 år gamle Ole Hovstad fra Singsås en bragd som ingen yngre nordmann noensinne har klart. Han nådde toppen av verdens høyeste fjell, Mount Everest. Det bekrefter klatreselskapet Ascent Himalayas på sin Facebook-side. Det var en gruppe på seks fjellklatrere og sju sherpaer som onsdag nådde toppen.

Feirer med sjampanje

Oles far, Rolan Hovstad, var på jobb som butikksjef på Coop Extra Støren, da Trønderbladet ringte. Han var behersket, men har forberedt feiring.

- Jeg har vært en tur på polet og kjøpt sjampanje. Vi skal nok feire litt i kveld, sier Roland. Han og Oles mor, Eli Ellingsgård Hovstad, bor på Singsås, og regner med at de får besøk av en del venner og naboer i kveld. I morgen blir det feiring med Oles to søstre i Trondheim, som i disse dager er opptatt med eksamen.

Ole Hovstad før han tok siste etappe opp til toppen av Mount Everest.  Foto: Ole Hovstad/Instagram

 

- Veldig stolte

- Vi er veldig stolt av det Ole har oppnådd. Han reiste for seg selv, og har ingen stor sponsor i ryggen bortsett fra litt fra arbeidsgiveren Kværner Verdal nå etter at han kommer hjem, sier Rolan. Klatreekspedisjonen kostet cirka 400.000 kroner.

Ole Hovstad begynte turen til toppen av Mount Everest går kveld lokal tid, og nådde toppen i dag morges. Familien får ikke kontakt med ham igjen før han er tilbake i basecamp. Det er svært krevende å bestige Mount Everest, men Rolan har ikke vært veldig bekymret.

- Klart, det er ikke ufarlig, men alle må ha egen sherpa med seg. Vi følte oss ganske trygge på at Ole ikke tar unødige sjanser, sier Rolan.

Gikk tom for næring

Ole har ikke lang klatreerfaring før han tok fatt på verdens høyeste fjell. Som trening forsøkte han i januar å nå toppen av Aconcagua i Argentina, som med sine 6.960 meter er det høyeste fjellet i Andesfjellene.

- Ole måtte gi seg 500 meter fra toppen. Han gikk rett og slett tom for næring. Men han lært av dette, og hadde med seg ekstra mat til Everest, forteller pappa Rolan Hovstad.