Bjørn Jomar Rundhaug fra Melhus er en av 33 utvalgte veteraner som 14. april reiste med Forsvaret tilbake til Libanon i anledning jubileet for UNIFIL-operasjonen. I løpet av reisen la veteranene ned krans på minnestedene til de nordmennene som omkom under operasjonen.

- Vi var tilbake for å hedre de som omkom, sier Rundhaug til Trønderbladet. En av de som omkom, Arild Grotle, var i samme avdeling. Rundhaug var på et annet sted da Grotle mistet livet.

- Det var både godt og vondt, men en æresfull oppgave å stå flaggvakt ved kransnedleggelsen, sier veteranen fra Melhus.

Å dra tilbake var forbundet en litt blandet følelse, sier Rundhaug. Han var ikke sikker på egne reaksjoner når de nå skulle oppsøke steder hvor de har opplevd bråk og skyting.

Har slitt

I 1999 ble han enkemann. Kona døde av leverkreft tre måneder etter at hun fikk diagnosen. Sønnene var to og fire år. Han har ikke hatt tid til å tenke så mye tilbake på tida i Libanon. Men han har slitt litt de siste åra. For et år siden fikk han diagnosen posttraumatisk stressyndrom. Han har vært litt plaget av at inntrykk fra fortida vender tilbake, også luktfornemmelser, og store folkeansamlinger trives han ikke så godt med. Han har vært sykmeldt et års tid og går på arbeidsavklaring, men er fortsatt ansatt i Nettbuss hvor han har kjørt 38-bussen mellom Melhus og Stjørdal.

Jubileum

Det er 40 år siden Norge for første gang bidro med soldater til FN-operasjonen. Samtidig er det også 20 år siden vi avsluttet bidraget, opplyser Forsvarets veterantjeneste i en pressemelding. Til tross for at UNIFIL i utgangspunktet var ment å være en fredsbevarende operasjon, skulle det vise seg at det tidvis dreide seg mer om å forsøke å holde stridende parter fra hverandre i et område preget av ufred. Operasjonen ble noe helt annet enn hva mange hadde sett for seg, og virkeligheten ble langt mer komplisert og krevende enn forventet. Det som egentlig var tenkt som en relativt kortvarig inngripen, endte med å bli et permanent militært bidrag som strakk seg over flere tiår.

- Visste hva vi gikk til

Rundhaug har tjenestegjort i tre kontingenter, alle i FMR (Force Mobile Reserve), i 1989 og 1990–91 og i 1993. Han er tildelt Forsvarets medalje for internasjonale operasjoner med to stjerner. Rundhaug forteller at i FMR rykket de kun ut når det var store, alvorlige ting, som en slags knyttneve.

- Vi visste hva vi gikk til, i hvert fall de to siste gangene, sier han. Selv hadde han alt jobbet seks år i Forsvaret, på Sætermoen i Bardu, før gang han dro ut første gang. - Jeg kan ikke si jeg er verken sint eller sur, sier han når han ser tilbake. Forsvaret har fulgt opp med stressmestringsteam i Stjørdal og gratis timer hos psykolog og gratis reiser dit. Han har ikke søkt om erstatning, men har engasjert seg i organisasjonen NIVO, for at veteraner skal bli verdsatt i det sivile. De har også sosiale arrangement, laksefiske, turer på fjorden og moskussafari. Han tror antallet veteraner i Gauldalen kan ligge mellom 100 og 200.

Første gang tilbake

Ifølge pressemeldingen fra Forsvarets veterantjeneste ble 2300 Libanon-veteraner dekorert i norgeshistoriens største medaljeseremoni 6. april. 14. april reiste 33 veteraner tilbake til landet de tjenestegjorde i. På den fem dager lange turen fikk deltakerne besøke flere av de stedene hvor nordmenn har tjenestegjort. For mange av disse veteranene var det første gang de var tilbake i landet siden tjenesten. Deltakerne på turen var plukket ut for å best mulig kunne representere de 20 årene Norge var til stede i Libanon.

Veteranene fikk også besøke den indiske bataljonen, som tok over ansvaret for området etter Norge i 1998, og som fortsatt er til stede i landet. Det var også en medaljeseremoni. Noen av deltakerne på reisen er blant de som ikke har fått Forsvarets medalje for internasjonale operasjoner for sin tjeneste. Den fikk de på en egen seremoni i løpet av uka i Libanon.

I påsken 1978 sendte Norge sine første soldater til UNIFIL-operasjonen i Libanon. Det var starten på et av de største bidragene Norge har hatt i internasjonale operasjoner, med over 22 000 nordmenn som tjenestegjorde i landet. I 2018 er det 40 år siden Norge for første gang bidro med soldater til FN-operasjonen. Samtidig er det også 20 år siden vi avsluttet bidraget, i 1998. I jubileumsåret vil Forsvaret hedre og anerkjenne veteranene som tjenestegjorde i Libanon.

TILBAKE: Tilbake i Libanon på veterantur. Fra venstre: Hilde Nilsen, Ida Marie Lerfald, Trond Nordam, Ann Vikebø og Bjørn Rundhaug, alle veteraner.