- Vi vil belyse dette, slik at lokale politikere tar dette på alvor.

Bakgrunn: Styret sier ja til sammenslåing

Les også: Høyre mener de bør slå seg sammen

Mener de er robuste

Allerede i juni skal saken opp til endelig avgjørelse i kommunestyrene i Melhus og Midtre Gauldal. Alle ansatte i GBR har hatt allmannamøte, hvor de diskuterte saken. Uttalelsen deres ble lagt frem for styret under behandlingen.

- Mannskapet sin stemme er viktig, understreker Svenn Ola Krognes.

De mener dagens lokale brannvesen er robust, og de disponerer bra med mannskapsressurser. De setter pris på en flat struktur i organisasjonen. Arbeidsmiljøet er bra.

- Vi har stor slagkraft, fastslår Jan Bjørge Vinsnesbakk.

De er overbevist om at den lokale innflytelsen vil minske i et større brannvesen, hvor Trondheim kommune er desidert størst, og har flertall i representantskapet.

Frykter for de små stasjonene

De frykter også for de små, lokale brannstasjonene, i en større og mer sentralisert organisasjon. Vil de legges ned over tid? Og et klart flertall av de ansatte er lokale brannmannskaper som jobber deltid, og som ofte jobber i nærheten av sin hjemplass. På den måten har de kort responstid, skulle alarmen gå. Vil alle disse fortsette, dersom brannvesenet blir en del av TBRT? Vinsnesbakk og Krognes frykter at noen vil forsvinne i en større organisasjon.

- Mange av oppdragene våre er helserelatert. Vi er ofte de første på stedet. På utkantstasjonene er det oftest helseoppdrag de rykker ut på, for eksempel med hjertestarter, sier Vinsnesbakk.

Arbeidsoppgavene til brannvesenet har blitt mye utvidet de siste årene, med et mer sentralisert tilbud fra politi og ambulansetjeneste.

Vil utrede andre alternativer

De ansatte ba styret utsette saken, noe de altså ikke gjorde. Mannskapet ønsker nemlig at flere alternativer kan utredes først. Det har kommet innspill fra Holtålen og Røros til Midtre Gauldal, og ansatte ser også mot den nye storkommunen Orkland.

- Her er det i alle fall mer jevnstilte kommuner, sier Krognes.