– Flyktninger har gjerne sett hva mangel på vaksiner gjør, det kan medføre død. De mangler noen ganger kunnskap om vaksiner, men når de får informasjon det ser vi at de gjerne ønsker vaksiner.

Det sier Guri Kvernmo Aune som er ledende helsesøster i Midtre Gauldal kommune.

99 prosent sier ja

De siste to årene har 99 prosent av foreldrene i kommunen takket ja til vaksinasjonsprogrammet, som starter når babyene bare er seks uker gamle. I fjor var det ingen som ikke ville vaksinere sine barn mellom null og fem år.

Med jevne mellomrom ser at vaksinedebatten går i media, med til dels steile fronter. Så sent som fredag gikk Folkehelseinstituttet (FHI) ut med meldingen om at en fjerde person er smittet av meslinger i Norge. Den siste som ble smittet er en uvaksinert helsearbeider, som har vært i kontakt med en av de tre andre som ble smittet tidligere i februar. Meslinger er en svært smittsom sykdom, skriver FHI.

– At en voksen person nå er syk, viser at også voksne kan ha behov for å vaksinere seg. Kjenner man ikke til om man har hatt meslinger eller fått vaksine, anbefaler vi å vaksinere seg, skriver de på sin hjemmeside.

– Vi opplever at folk ser hvor viktig det er med vaksiner, når også vi i Norge kan bli rammet av dette.

Ulike nasjonaliteter

Nettopp det at Midtre Gauldal har en befolkning med mange ulike nasjonaliteter gjør informasjonsjobben til helsestasjonen enda viktigere.

– Vi har en miks av folk. Men de ønsker kunnskap. Når de får kunnskap, ser vi at de også blir mer trygge på sine valg, sier Aune.

Det er flest arbeidsinnvandrere i kommunen, hovedsakelig fra det østlige Europa.

– De baltiske landene har god oversikt over vaksinasjoner. De er oppdatert, og etterspør og ønsker vaksiner, forteller Aune.

– Skepsis er bra

Helsesøsteren mener vaksinedebatten virker større i medielandskapet, enn det de opplever i virkeligheten. Men for at en befolkning skal være trygge mot farlige sykdommer vi har vaksiner mot, bør minst 90–95 prosent av befolkningen være vaksinert, såkalt flokkimmunitet.

Hun mener det er naturlig at folk kan være skeptiske til vaksiner.

– Det ligger i menneskets natur å være skeptisk. Men det er viktig at dette blir styrt av kunnskap, og ikke frykt.

Hun forteller at alt av registrerte bivirkninger på alle vaksiner ligger åpent ute på FHIs nettsider. Og helsestasjonen svarer på alle spørsmål, dersom noen skulle ha noen.