I mange år har Gimse ungdomsskole vært uten skolebibliotek. I oktober ble nye lokaler i kjelleren tatt i bruk.

Lærerne Janne Smørdal Bleke og Elin Høiem Ølmheim håper det nye rommet skal bli et attraktivt samlingssted. Her kan de ha stasjonsundervisning og gjennomføre lesestunder. Elevene kan oppsøke biblioteket når de har temaarbeid, slik niende trinn nylig hadde da de skrev om den amerkanske borgerkrigen. Og sjølsagt for bokutlån og sjølstudium. Her finnes projektor i taket, fem kafébord og ei sofagruppe. Rommet er stort nok for 30 elever.

Biblioteket har åpent fire faste skoletimer i uka, og ellers etter avtale.

Et krav fra kommunen

Melhus kommune har vedtatt at alle de offentlige folkeskolene skal ha skolebibliotek. Gimse ungdomsskole var den eneste uten.

– Hvor stort var behovet når folkebiblioteket ligger ti minutter unna?

– Ja, det er kort veg til rådhuset, men det går likevel mye tid. Vi måtte som regel ha en dobbeltime for å komme oss dit med en hel klasse. Nå blir det mye mer lettvint, og elevene kan oppsøke biblioteket på egen hånd, sier Janne Smørdal Bleke.

Mange dugnadstimer har gått med på å pusse opp rommet. Både elever og lærere har deltatt, og byggfag-elever på Melhus videregående la nytt golv og malte.

Lesing som ferdighet

Lærer Elin Høiem Ølmheim er veldig godt fornøgd med resultatet.

– Vi har fått det veldig fint, og elevene har satt pris på det. Nå er biblioteket lett tilgjengelig, og vi håper det kan bidra til økt leseglede. Skolen er mer og mer opptatt av lesing som en grunnleggende ferdighet, sier Elin.

Hun retter en takk til rektor som ivret for dette, og til hovedbiblioteket som har bidratt med god hjelp og dataprogram for utlån. Skolen har bidratt med midler, og mange av bøkene har de fått fra Norsk Kulturfond.

Noe for alle

– Hva har dere lagt vekt på i utvalget?

– Det skal være noe for alle aldersgrupper, helt fra mellomtrinnet og opp til voksenlitteratur, både for gutter og jenter, og mange typer interesser. Fantacy er populært, og vi har stor bredde av nyere norsk skjønnlitteratur. Fagbøker prøver vi også å ha et godt utvalg av, sier Elin Høiem Ølmheim.

– Dere hadde ikke ønsket et rom som lå nærmere der elevene ferdes til daglig?

– Da hadde vi i så fall fått et rom med mye mindre plass, og det hadde ikke vært hensiktsmessig. Slik skolen er utformet i dag var dette den beste løsninga, sier Elin.

Hva synes elevene?

Trønderbladets utplasseringselever Jonas Ofstad og Magnus Langås har intervjuet Rebekka Walltin Grue (til venstre på bildet) og Kaia Purisima Samdal ved Gimse ungdomsskole om bibliotek og lesing.

– Leser dere mye til vanlig?

– Egentlig ikke, kanskje bare en gang i uka.

– Har dere rukket å lånt noe nede i biblioteket enda?

– Dessverre har vi ikke rukket å gjøre det enda.

– Er det en sjanger dere foretrekker å lese?

– Vi liker best å lese spennende bøker, gjerne med litt action i. Sjangeren vi kanskje liker best er fantasy.

– Hva er det beste med å få et helt nytt bibliotek?

– Det vi liker best er det at vi kan gå fra timen noen gang, så slipper vi å hele tiden sitte i klasserommet.

– Har dere noen spesielle serier dere liker veldig godt?

–Vi har tenkt å begynne å lese Harry Potter-serien av J.K. Rowling.