– Den store tabben jeg gjorde, var at jeg ikke sa ifra at vi har stor trafikk i desember, sier daglig leder Magnus Bredeli ved Ekra gartneri som ligger ved E6.

Rundkjøring

Ekra gartneri har fått veier og tungtransport rundt seg på alle kanter. Allerede i november sviktet besøket fordi det var vanskelig for kundene å finne fram til gartneriet som har fått ei midlertidig rundkjøring på E6 rett utenfor døra. Avkjøringa til gartneriet er nå midt i rundkjøringa, og det er ikke lett å finne skiltet når en er i farta.

I tillegg skal veifarende som skal til gartneriet, passere en anleggsvei og en gang- og sykkelvei. Lastebiler og gravemaskiner durer i vei med sitt like ved. Erfaringa til Bredeli er at kunder kjører feil.

– Jeg så ikke for meg denne situasjonen, sier Bredeli.

Får vakter

Førjulssalget er svært viktig for Ekra gartneri som har et drivhus bugnende fullt av juleblomster. Svikten har fortsatt inn i desember. Imidlertid øyner Bredeli et håp fordi Statens vegvesen skal stille med vakt i neste uke slik at kunder kommer seg av og på E6.

– Jeg er veldig godt fornøyd med dialogen med vegvesenet, og alle er veldig behjelpelig, sier Bredeli.

Veiarbeidet vil pågå i lang tid framover, og det skal også bygges en vei på baksida av gartneriet.

– Jeg er litt bekymret for vårsalget. Byfolks oppfatning er at trafikken forbi her går sent. Jeg har luftet dette for vegvesenet, sier Bredeli som ikke har fått noen kompensasjon for inntektssvikten.

Les også: Ny veiomlegging etter jul

Bussholdeplassen utenfor Ekra gartneri er lagt ned av vegvesenet på grunn av veiarbeidet, og Bredeli synes det er beklagelig fordi det er langt å gå til neste bussholdeplass.

Les også: Legger ned bussholdeplassen

Les også: Her kommer ny E6

Om innløsning

For Bredeli har det aldri vært aktuelt å be om innløsning selv om nabogården er blitt flyttet til motsatt side av E6. Anleggsarbeidet rundt gården og gartneriet vil pågå i to år til, men så håper Bredeli at situasjonen blir bedre. Tidligere har kunder slitt med å komme seg inn på E6 igjen om de skulle retning E6 fordi trafikken er stor. Flere har valgt å kjøre om rundkjøringa på Klett for å komme seg sørover. Andre har sittet med hjertet i halsen mens de har ventet på å få svinge av E6 fordi det var fare for å bli påkjørt bakfra.

Nå er avkjøringa i ei rundkjøring, og der er fartsnivået lavere enn ellers på E6-strekninga.

–På sikt får vi avkjørsel på lokalveien mellom Klett og Melhus. Vi vil nok miste en del kunder som ville spontant ha svingt av E6.

Flere generasjoner

Bestefar Magnus kjøpte gården i 1942, og han var hagebrukslærer på Skjetlein landbruksskole. Siden gårder het Ekren, ville han gjøre en forskjell på navnet ved å kalle gartneriet for Ekra. Neste generasjon var Hjørvard og Aslaug, og de overlot til så til sønnen Magnus som nå er 61 år. Amund Bredeli (33) er sønnen til Magnus, og aktuell for overtakelse på sikt. Tre generasjoner bor på gården.

– Når alt er ferdig utenfor oss, får vi orden på flomsituasjonen, vi får støysikring med støyvoller, mindre trafikk gjennom gården og mye tryggere vei for kundene, sier Bredeli.

Mister dyrkajord

Bredeli mister rundt 20 dekar dyrkajord som følge av ny E6 og det nye lokalveisystemet.

–Det er himmelvid forskjell på erstatning for dyrkajord og areal for boliger. Det er veldig rart at myndighetene ikke har satt opp prisen for dyrkamark. En gir bort for fellesskapet til en vei slik en er pålagt, og da må du få kompensasjon, mener Bredeli.

Magnus Bredeli har satt opp et større skilt for å gjøre besøkende oppmerksom på hvor innkjørselen er.
I anleggsområdet er det mye tungtrafikk.
Den midlertidige rundkjøringa på E6 ligger rett utenfor gartneriet.