- Vi har ikke sett på dette drapet som et æresdrap, og vi er veldig åpen på hva dette kan være. Siktede har ikke sagt noe om motivet for drapet. Ingenting tyder på æresdrap, sier etterforskningsleder John Torger Konstad ved Sør-Trøndelag politidistrikt.

Opphold

Familien har i ei pressemelding tatt avstand fra at drapet på Nilofer Naseri skal omtales som æresdrap. Nilofer (27) bodde på Kuhaugen i Melhus, og ble mandag drept. Ektemannen (27) er pågrepet, og er siktet for forsettlig drap.

Familien og ektemannen kommer opprinnelig fra Afghanistan,og har bodd i Norge i mange år. Faren kom til Norge i 2000, og fikk familiegjenforening med kone og sju barn i 2002,og bor i Melhus. Ett av barna var Nilofer som ble drept mandag kveld. Trønderbladet snakket med faren Essa før i uka, og han beskrev drapet på datteren Nilofer som veldig trist,og at det er vanskelig å snakke om det som har skjedd. Nilofers far: - Det er vanskelig å snakke om det

Etterforskningsleder Konstad opplyser at Nilofer har varig, lovlig opphold i Norge. Hun hadde kjøpt leiligheten på Kuhaugen sammen med broren sin. Hennes tidligere kontaktlærere beskriver henne som uredd, modig og engasjert. Hun gikk to år på Melhus videregående skole, og ble deretter lærling.

Den drapssiktede hadde midlertidig oppholdstillatelse, og måtte søke annethvert år. Selv om paret hadde blitt skilt slik Nilofer hadde ønsket, kunne den nå drapssiktede mannen ha søkt om familiegjenforening med sin sønn. Konstad forteller at den drapssiktede ikke har oppgitt i avhør hva som var motivet for drapet.

Vurderer rundspørring

Etterforskninga pågår for fullt, også i helga.

- I løpet av helga avgjør vi om det er behov for en rundspørring i nabolaget. Før vi avgjør dette, må vi se på det materialet vi har før vi bestemmer oss. Naboer har tatt kontakt med oss, og har kommet med viktige opplysninger som hjulpet oss for at vi skal danne oss et bilde av det som har skjedd. Vi er fortsatt interessert i opplysninger fra folk som kan ha sett noe i Melhus sentrum i tidsrommet klokka 17-21.20, sier Konstad.

Konstad sier videre at politiet har en ganske god oversikt over hva som skjedde om kvelden, og at politiet ikke ønsker å gå ut med detaljer rundt hendelsesforløpet. Mange samlet seg i området rundt leiligheten, og det var helsepersonell, politi, familiemedlemmer og naboer der. Han så rett over til drapsstedet

Ett av spørmålene er hva som skjedde utenfor verandadøra som ble knust. Ifølge advokat Tore Angen som er forsvarer for drapssiktede, oppstod det et basketak som i hovedsak fant sted i stua. Ifølge Angen brukte siktede en kniv han fant i leiligheten.

Trønderbladet har tidligere fått opplyst at påtaleleder Per Morten Brobakke at det ikke var nødvendig å bryte seg inn gjennom ytterdøra.

Politiet jobber for å kartlegge når den drapssiktede kom tll leiligheten. Som en del av kartlegginga, har politiet sikret seg bilder fra overvåkingskamera hos Matmegleren på Søberg der den drapssiktede jobbet. Bildene kan for eksempel vise når den siktede forlot arbeidsplassen.

Tidspunkt

Tidligere i uka fikk politiet en midlertidig obduksjonsrapport. Nilofer døde som en følge av ytre vold

- Den endelige obduksjonsrapporten kan si i hvilket tidsrom hun døde, og hvor lenge hun var i live, sier Konstad.

Politiet har ikke ønsket å si noe om hvordan Nilofer ble drept, og om drapsvåpenet er funnet. Etterforskningslederen har sagt til Trønderbladet at politiet har gjort beslag på ulike steder.

Det var altså mandag kveld at Nilofer (27) ble drept. Ektemannen ble pågrepet etter kort tid, og han hadde da med seg den toårige sønnen i bilen. Han er siktet for forsettlig drap, og sitter i varetekt i Trondheim fengsel.

Voldsalarm

Nilofer hadde voldsalarm, og under politiets pressekonferanse på tirsdag opplyste politiet at voldsalarmen ikke var blitt utløst. En voldsalarm kan se ut som en mobiltelefon. Ektemannen var ikke ilagt besøksforbud ifølge etterforskningslederen, og hadde anledning til å ha samvær med sønnen sin. Hun hadde fått voldsalarm etter at hun hadde meldt fra til politiet at hun følte seg truet.

Begravelsen

Mandag skal Nilofer gravlegges på Kolstad i Trondheim, har faren Essa fortalt til Trønderbladet.

Etter det etterforskningsleder Konstad kjenner til, har det ikke vært et tema at den drapssiktede ektemannen skal delta i begravelsen.

- Om han skulle delta, må det gjøres etter avtale med familien hennes, sier Konstad.

Utpå lørdagen tok Adresseavisen tak i Trønderbladets sak om at politet ikke ser på drapet som æresdrap.