Siden hunnlaksen tirsdag forrige uke ble besluttet fredet, har Gaula natursenter på Støren tatt imot to hunnlaks som har vært skadet.

– I alt sportsfiske har man en risiko for at fisk kan bli skadet, og vi skal ikke ha en situasjon i denne elva hvor folk setter ut fisk som er skadet, sier Torstein Rognes, daglid leder for natursenteret og sekretær i Gaula fiskeforvaltning.

Hunnfisk som er skadet skal derfor avlives og leveres, noe de har klare retningslinjer for.

– Da kan man gå i elva og fortsette fisket etterpå, forteller Rognes.

Kan stenge vald

Gaula fiskeforvaltning er i tett dialog med Miljødirektoratet, og Rognes forteller at fredning vil bli håndhevet strengt.

– Er det vald og strekninger som ikke håndhever og følger opp hunnlaksfredninga, så er vi parat til å gå til stenging, sier han.

Både valdeiere og fiskere har ansvaret for at alle restriksjoner, deriblant hunnlaksfredninga, overholdes.

Sett ut igjen om du er usikker

Det kan være vanskelig for mindre erfarne fiskere å se forskjell på hunnlaks og hannlaks, selv om de blir enklere å skille fra hverandre utover sesongen. Om en fisker er i tvil og fisken er uskadd, er Rognes' råd klart:

– Sett den heller tilbake, så kommer det både fisken og fiskeren tilgode, sier han.

Fisken som blir levert til Gaula natursenter går ikke til spille, selv om det ennå ikke er helt klart hvor den vil ende opp.

– Ikke noe mirakel å se

Hunnlaksfredninga ble innført for å sikre best mulig gyting til høsten. Det har vært et historisk dårlig innsig av laks til elva denne sesongen, og fangsten har vært deretter.

– Per nå er det rapportert 490 fisk, i fjor var vi på 920 etter juni. Så alt ligger an til at det blir dårligere enn i fjor, sier forvaltningssekretæren.

Rognes mener at situasjonen er krevende.

– Det er ikke noe mirakel å se i horisonten, sier han.

Mandag neste uke skal Gaula fiskeforvaltning levere en midlertidig fangstrapport til Miljødirektoratet, og i midten av juli har de midtsesongevaluering.

Les flere laksesaker på Trønderbladets laksesider.