I Melhus har vi rundt 600 årsverk innen helse, og ca 2200 innbyggere mottar en eller annen form for hjelp.

Vi har tidlig sett utfordringsbildet og har erkjent at vi kan ikke drive på samme måte som før – derfor har vi i de siste 2-3 årene arbeidet frem en strategi; Veivalg helse og velferd. Med bred involvering, folkemøter, politikere, ansatte, tillitsvalgte og rådmannen har vi sammen staket ut kursen og retningen vi skal gå. Dette har ikke gått ubemerket hen, og Melhus fikk den nasjonale prisen «Leve Hele Livet». Det betyr ikke at vi er i mål – men at vi er på rett veg. Dette krever en kulturendring på mange nivå – hos befolkningen, politikere og ansatte og tillitsvalgte.

Sammen om fremtidens helsetjenester er et interkommunalt utviklingsprosjekt som skal bidra til å beholde, videreutvikle og rekruttere ansatte til helsesektoren. Prosjektet ble etablert i 2020, og er unikt i Norge. Hovedprioritet er heltidskultur, faglig utvikling, veiledningssystem, arbeidsvilkårspolitikk og kommunikasjon og omdømmebygging, og vi har signert en Heltidserklæring.

Alle ansatte skal involveres fordi de gode løsningene finnes på arbeidsplassen – de som vet hva som skal til.

Veivalg og Fremtidens helsetjenester er vevd sammen. Store stillinger, faglig utvikling og oppgavefordeling skal øke attraktiviteten til helsearbeidsplassene våre. Vi skal legge søkelys på hverdagsmestring og forebyggende tiltak, og dette gjelder også barn, ungdom og familier. Tydeliggjøre ansvar og samarbeide tett med frivillige organisasjoner.

Vi har i dag rundt 50 pågående prosjekt initiert av ansatte; smartere måter å jobbe på, oppgavefordeling og utprøving av langturnus. Vi har ansatt aktivitører på alle institusjoner, ansatt postverter og får Vekst Melhus til å kjøre pilot på matombringing for å avlaste hjemmetjenesten.

Hjemmetjenesten er styrket med flere millioner denne perioden, og vi har ambulerende team med spesialkompetanse. Dette er Innstasteam med ergo og fysiotjenester, Hukommelsesteam, Boveiledningsteam som følger opp boligsituasjon og tilrettelegger og Sykepleiere på hjul. Dette gir innbyggerne økt kvalitet i tillegg faglig interessante arbeidsoppgaver. Vinn vinn.

Mentorer. Vi har i 2022/23 som eneste i landet utdannet 20 helsefagarbeider-mentorer i samarbeid med AOF og Fagforbundet. Fra før har vi utdannet 12 sykepleier-/vernepleiermentorer i samarbeid med NTNU og Jobbvinner. Målet med mentorering er å raskt integrere nyansatte faglig og sosialt, slik at de blir trygge og trives i våre avdelinger.

Heltidskultur. Vi arbeider for at alle ansatte skal ha store stillinger. Dette er bra for pasienten og for den ansatte. Det handler om kontinuitet, kvalitet, og ei lønn å leve av. Da kan vi kvitte oss med små stilinger og redusere bruken av vikarer. Her har vi jobbet med turnus og innføring av langvakter på helg. Det er mange fordeler med langvakter, og spesielt for brukerne som får færre å forholde seg til, samt for de ansatte mer oversikt og færre vikarer. Langvakter i helgene har vært så positiv at de fleste ansatte også har begynt å gå en langvakt i enkelte ukedager. Vårt mål at over 50% av ansatte i turnus skal ha 100% stilling innen utgangen av 2025. Delmål er at innen utgangen av 2023 skal tallet være 30%. I sommer passerte vi 32%.

Boliger og dagsentertilbud. Fremover skal vi bygge mestringsboliger og heldøgns bemannede bofellesskap. Mestringsboliger betjenes av hjemmesykepleie og hjemmehjelp. Melhuslista vil bygge 50 mestringsboliger kommende år og de skal være i alle tettsteder slik at eldre kan bo i sitt nærområde med kontakt med familie og venner.

Bofellesskap er heldøgns bemannet, og serves av sykepleier fra hjemmetjenesten. Det første nye bofellesskapet kommer mest sannsynlig i Søreggen med 24 leiligheter. Dette blir finansiert av Husbanken og husleie. Vår kostnad blir å ansette rundt 12 nye årsverk. Vi har heldøgns bemannede bofellesskap på Flå, Horg (Bortistu) og Hølonda fra før.

I tillegg er det viktig å øke avlastningsplasser og dagsentertilbud. Dagsentertilbud er viktig i hele kommunen, og vi mangler plasser på Hølonda og Nedre Melhus.

Utskrivingsklare pasienter (UKP). Jeg har ledet PSU – politisk samarbeidsutvalg for helseforetaket i sørdelen av fylket denne perioden. Her har samhandling vært i fokus. Godt samarbeid og god innsats ga Melhus 0 UKP pasienter 54 dager i strekk i sommer! Nå ligger vi mellom 0-2 hver uke, som regnes som normalt. Ansatte i hjemmetjenesten og institusjon har gjort en meget god jobb og har samarbeidet meget godt med St. Olav og pårørende.

Demensvennlig samfunn. Personer med demens og deres pårørende skal fanges opp til rett tid og sikres gode og tilpassede tjenester. I Melhus er det kontinuerlig samarbeid mellom hjemmetjeneste, fastleger og helse og velferdskontoret. Dette samarbeidet er noe som man ønsker å videreutvikle enda mer, nettopp for å fange opp personer med demens og deres pårørende tidlig, og det er her hukommelsesteamet kommer inn med sin kompetanse. Hukommelsesteamet er en ressursgruppe for personer med demens og deres pårørende. Det tilbys råd og veiledning, samarbeid med fastlege om utredning, hjemmebesøk med utredning, kartlegging og veiledning, veiledning og kompetanseutvikling til ansatte i helse og omsorg i kommunen, samt til næringsaktører i kommunen. Hukommelsesteamet er styrket med ansatte i sommer og det skal fortsatt styrkes.

Vi har allerede styrket og skal øke mengden bofellesskap i kommunen. Dette er tilbud som vil styrke arbeidet med demens.

Bofellesskapene tar også utgangspunkt i hver enkelt innbyggers mestringsnivå, og vil ut ifra det tilpasse tjenestene.

Aktivitetssenter. Vi arbeider målrettet mot å øke aktiviteten på våre aktivitetssenter og vi har ansatt aktivitetskoordinatorer på alle institusjoner og bofelleskap. Aktivitetskoordinator vil også ha en viktig rolle i kontakten med den store frivilligheten vi har i kommunen. Melhus Demensforening, Saniteten og Røde Kors Omsorg er bare noen aktører som bidrar med aktiviteter og livsglede.

Vi har staket ut kursen, noen tiltak er enkle å iverksette – andre tar mer tid. Det som er viktig er å ha tro på modellen og strategien som er lagt. Vi kommer til å møte utfordringer på vegen fremover, og vi må være kreative og utholdende. Det er dette som gir meg motivasjon til å fortsatt være ordfører i Melhus. Vi har alle all grunn til å være stolt over det arbeidet som gjøres i helsesektoren i Melhus. Store samfunnsutfordringer møtes lokalt daglig på den enkelte avdeling og vakt. En ting er helt sikkert - ingen er god alene. Samarbeid er en del av løsningen.

Melhuslista har meget god kompetanse innen dette feltet. Her har vi erfarne sentrale politikere samt fagkompetanse innen ledelse i helse, HVK, institusjon og akuttmedisin. Vi vet hva som skal til – og vi vil prioritere dette i årene fremover.

Godt valg!