Det er igjen tid for nordiske filmdager i Midtre Gauldal med et utvalg av filmer som er mer aktuelle enn på lenge. Den store publikumsmagneten blir nok «Ellos Eatnu» eller «La elva leve» med sameaktivisten Ella Marie Hætta Isaksen i hovedrollen, men det blir mange andre spennende filmer fra Sverige, Norge, Island og Danmark.

Hovedrolleinnehaver Ella Marie Hætta Isaksen spiller ung same i «La elva leve». Foto: Mer Film

De nordiske filmdagene i mars, som strekker seg over 3-4 uker hvert år, begynner å bli godt etablert i Midtre Gauldal. Et samarbeid mellom Foreningen Norden Gauldal, Støren kino og Støren filmklubb gjør at man kan tilby publikum nordiske kvalitetsfilmer man ellers må dra ut av kommunen for å se. I de to første ukene blir det vist ulike nordiske filmer for skoler og barnehager utenom det ordinære programmet.

Gratis kino og skyss

Nordiske filmdager betaler kinobilletten, og de lokale bankene sponser skyssen. Målet med opplegget er å utvikle kjennskap til nordiske språk, nordisk kultur og historie. De minste får muligheten til å se den norske animasjonsfilmen «Kutoppen på sporet» og den svenske «Mamma Mø», mens de litt større får se animasjonsfilmen «Titina» - om hunden til ingeniøren Umberto Nobile som fikk være med Roald Amundsens luftskip «Norge» over Nordpolen. Ungdomsskoleelevene får se «Si ingen ting» eller «Comedy Queen», og for elevene på videregående vises storfilmen om Alta-striden med den samiske tittelen «Ellos Eatnu» eller «La elva leve». Også voksenopplæringa får tilbud om film. Så er det opp til lærerne om de vil bruke dette i et undervisningsopplegg i forkant eller etterkant av visninga.

Barna på Hauka villmarksbarnehage ville gjerne komme og se film i 2022. Foto: Randi Rognes

Nordens dag 23. mars innleder de åpne visningene

Som tidligere år markeres Nordens dag 23.mars ved å invitere gjester fra kommuneadministrasjonen og sponsorene til kaffe, kake og til å se åpningsfilmen «La elva leve». Filmen om demonstrasjonene mot utbygginga av Alta-Kautokeino-vassdraget først på 1980-tallet vekker minner om lenkegjenger, et massivt politioppbud og sultestreikende samer utenfor Stortinget. Disse minnene ble nettopp vekket til live igjen av en lignende aksjon i regjeringskvartalet for å rette søkelyset på at det som er blitt kalt Fosen-saken; på at det har gått over 500 dager siden høyesteretts dom om ulovlig oppsatte vindturbiner i reinbeiteområder på Fosen som krenker samenes rett til å utøve sin kultur. Fremst blant aktivistene er filmens hovedrolleinnehaver Ella Marie Hætta Isachsen som blir rost opp i skyene av filmanmelderne for sin tolkning av rollen som en ung samisk kvinne med en våknende bevissthet om sin etniske identitet og samiske rettigheter.

Ungjenta Mina i «Dancing Queen» melder seg på danseaudition fordi hun har forelsket seg i en gutt som er flink til å danse, men i forelskelsens rus glemmer at hun selv ikke kan danse. Foto: Ymer Media / Amarcord v Åsmund Hasli

Oskarnominert svensk film på lerretet

Den svenske regissøren Ruben Østlund har gjort furore med filmen «Triangle of Sadness» i det siste. Filmen har allerede vunnet Gullpalmen på filmfestivalen i Cannes og er nominert til ikke mindre enn tre Oskar, bl.a. for beste film; en sjelden ære for en nordisk filmskaper. En gruppe milliardærer opplever at yachten deres synker, og at de må kjempe for å overleve på en øde øy. Da er det andre kvaliteter som testes enn det å være superrik og gjøre det godt innen motebransjen.

Den islandske filmen «Vanskapte land» er en helt annen kategori film. Den handler om en ung dansk prest som mot slutten av 1800-tallet blir sendt til en avsidesliggende del av Island for å bygge ei kirke og fotografere befolkningen. Til fots gjennom det karrige og nådeløse landskapet mister han mer og mer følelsen av sin egen virkelighet, misjon og moral. Hans tro og beskjedenhet skal bli ytterligere testet da han kommer fram og skal innlosjeres hos en dansk kjøpmann med to døtre. En annerledes men meget severdig film som også går på seniorkino!

Norsk filmindustri er i stadig utvikling:

Musikkdramaet «Dancing Queen», regissert av Trondheims-jenta Aurora Langaas Gosse, fikk æren av å bli plukket ut til å få verdenspremiere på filmfestivalen i Berlin nylig. Denne festivalen er en av de tre «store» filmfestivalene ved siden av Cannes og Venezia. Dermed kan filmen være med og konkurrere om Krystallbjørnen for beste barne- og ungdomsfilm.  Det er et godt tegn at filmskaperne fikk applaus under hele rulleteksten. Hovedpersonen Mina faller pladask når danseren Edvin begynner i parallellklassen og melder seg på audition for et nytt dansecrew – uten å tenke på at hun egentlig ikke kan danse. Debutanten Elvira Kippersund Larsson har fått mange lovord for rolletolkningen sin. Et godt alternativ hvis hele familien vil gå på kino sammen.

At det ikke er enkelt å være kvantefysiker med ambisjoner om en Nobelpris, et samlivsbrudd bak seg og en sønn som gjerne vil se mer til pappaen sin, blir veldig tydelig i filmen «Thomas mot Thomas». Thomas ønsker å bevise at hver gang vi gjør et valg, lever parallelle utgaver av oss selv videre i multiverset, og disse forskjellige utgavene av han selv begynner etter hvert å konfrontere ham med de valgene han gjør og stille spørsmålstegn ved utregningene hans. En både morsom og tankevekkende film om den vanskelige balansen mellom å gjøre karriere og samtidig ta vare på de menneskene som betyr mest for deg.

Film er best på kino

Netflix og andre strømmetjenester gjør at man kan sitte i sin egen stue og nyte et stort utvalg av nye filmer og serier, men det er fortsatt noe eget med å se gode filmer på et lerret og med god kinolyd. Støren kino har utmerket lyd og behagelige stoler, så det er ingen grunn til å sitte hjemme. Ta med deg en god venn eller venninne eller be med hele familien på kino. Det er ikke hver dag du kan se så mange gode filmer i løpet av ei uke!